USL Cluj cere explicații cu privire la absorbția zero a fondurilor europene în luna ianuarie

USL Cluj avertizează asupra unui fapt extrem de îngrijorător:  în ianuarie 2012 România nu a reușit să atragă deloc fonduri europene.

”În condițiile în care au auzit de atâtea ori de la guvernul PDL –  UDMR că absorbția fondurilor europene este un capitol prioritar, nu am văzut nimic concretizat în prima lună a anului 2012. Știm că Traian Băsescu a fost ocupat cu găsirea unor noi nume pentru cabinetul Ungureanu, însă le atragem atenția celor din PDL că banii europeni sunt o sursă ieftină de finanțare, în condițiile în care Emil Boc a împrumutat în numele statului scump. Fostul cabinet se angajase  că va aduce în economie fonduri de 5 mld de euro, însă pentru a atinge această cifră trebuie să avem plăți lunare de 500 mil euro. În perioada 2007 – 2011 România a accesat puțin peste 1 mld euro, adică a avut un grad de absorbție de 5,5%.” a precizat dl Remus Lăpușan, președinte PSD Cluj.

”Să nu uităm că în 2012 Banca Națională și Ministerul Finanțelor trebuie să înceapă rambursarea ratelor primite de la FMI. Din cei aproape 20 mld euro împrumutați, în acest an trebuie să dăm înapoi 2 mld euro, în condițiile în care până acum am plătit doar dobânzi aferente împrumutului record luat de Emil Boc. Abordarea dură a FMI pe care fostul premier Boc a permis-o, coroborată cu incapacitatea guvernului de atragere a fondurilor europene, guvern pe care același Boc l-a condus timp de 3ani, au dus la acest dezastru economic prin care trece România astăzi.” a  adăugat dl Remus Lăpușan.


Leave a Reply