Social-democrații clujeni merg pe mâna tinerelor elite! INTERVIU cu profesoara Corina Croitoru

Social-democrații clujeni merg pe mâna tinerelor elite! INTERVIU cu profesoara Corina Croitoru

Interviu cu doamna Corina Croitoru, candidat din partea Partidului Social Democrat pentru Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca.

Presă Locală: Ce studii ai, ce meserie și cum se va împăca ea cu activitatea de consilier local?

Corina Croitoru: Am terminat Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai”, specializarea limba și literatura română – limba și literatura franceză, am urmat un masterat de studii literare românești, apoi un doctorat dedicat ironiei în poezia românească sub comunism și un postdoctorat consacrat poeziei românești scrise în timpul celor două războaie mondiale, toate în cadrul aceleiași instituții, însă, în tot acest timp, m-am bucurat de mobilități de studiu și de cercetare la Universitatea din Geneva (Elveția), la Universitatea Stendhal Grenoble 3 (Franța) și la Universitatea Rovira i Virgili (Spania).

Prin urmare, am meseria pe care mi-am dorit-o: sunt profesoară de limba și literatura română. Predau permanent în învățământul secundar și, semestrial, pe baza unui contract de colaborare, la Facultatea de Litere, Departamentul de literatură română și teoria literaturii. Sunt, de asemenea, și traducător autorizat de limba franceză.

Reprezentând o categorie profesională căreia îi lipsește, în plan politic, tocmai reprezentarea, cred că meseria de profesor se va împăca în chip fericit cu activitatea de consilier local. Spun asta pentru că sunt un om care nu doar îi învață pe alții, ci și învață la rândul lui, care nu doar vorbește zilnic în fața altora, ci știe să și asculte. Mi-am propus, deci, să-i ascult pe cei care au ceva de spus în legătură cu orașul în care trăim și să vorbesc mai departe în numele lor.

Presă Locală: Ai depistat probleme locale în domeniul tău de activitate?

Corina Croitoru: Problemele, ca și durerile, sunt întotdeauna locale, se generalizează mai apoi. Sigur că există astfel de probleme și în domeniul educațional și nu sunt puține. Aș aminti problema supraaglomerării școlilor din centru, care generează o serie de complicații pe mai multe planuri, nivelul dotărilor din școli, absența infrastructurii necesare pentru a încuraja un stil de viață sănătos în rândul elevilor, numărul insuficient de cămine pentru studenți, situația neclară a clădirilor unor facultăți ș.a.m.d. Se adaugă la acestea și problemele sesizate de alți clujeni, precum defrișările din cimitirul central, clasat pe lista monumentelor istorice din 2015, ca să nu amintesc decât un exemplu ce mi-a fost recent semnalat într-o discuție pe tema spațiilor verzi.

Presă Locală: Prevezi și soluții pentru ele?

Corina Croitoru: Am idei pentru fiecare dintre punctele amintite mai devreme. Dacă voi avea ocazia, voi susține proiecte pentru atribuirea de noi sedii în zona centrală și semicentrală școlilor supraaglomerate, derularea unor competiții pentru atragerea de fonduri în școlile cu infrastructură deficitară, susținerea înființării unei cantine în fiecare unitate de învățământ, construirea de cămine pentru studenții români și străini (în paranteză fie spus, pentru comunitatea francofonă, cu care interacționez des, am în plan și propunerea înființării unui oficiu local de eliberare a actelor de ședere), susținerea demersului universităților clujene de a păstra clădirile istorice revendicate de alte entități etc.

Presă Locală: Crezi în șansa ta de a ajunge consilier local?

Corina Croitoru: Nu atât cât cred oamenii care mă cunosc.

Presă Locală: De ce candidezi atunci?

Corina Croitoru: Tocmai pentru acești oameni. Și din dorința de a nu critica societatea în care trăiesc înainte de încerca să o ajut.

Leave a Reply