Semnarea de către România a Convenţiei asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

Președintele OFSD Cluj, Aurelia Cristea, în calitate de ministru delegat pentru Dialog Social, a făcut parte din delegaţia României, condusă de Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, alături de Ioana Cazacu Pop, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Marian Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, deputatul Florin Iordache, președintele comisiei pentru muncă şi protecţie socială, deputatul Ana Birchall, secretarul comisiei pentru afaceri europene și deputatul Mihai Tudose, președintele comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare au semnat Convenţia de la Istanbul, vineri, 27 iunie, la Strassbourg, în prezenţa Secretarului General al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni.

„Semnarea Convenţiei asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este un pas esenţial în armonizarea legislaţiei specifice din România cu cea din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. În sprijinul ratificării Convenţiei, împreună cu OFSD Cluj, am adoptat, în toamna anului 2013, la Cluj, o Rezoluţie în care ne angajam să întreprindem toate acţiunile care ne stau în putere pentru a accelera procesul de semnare şi ratificare. Iată că acum acest document a fost asumat de România”, a declarat Aurelia Cristea, care este şi preşedintele OFSD Cluj.

De asemenea, Cristea a mai adăugat că, în urma semnării, România s-a angajat să urmeze mai multe direcţii strategice în domeniul eradicării violenţei de gen şi a violenţei domestice. „Ne-am angajat să facem eforturi în vederea schimbării modelelor sociale şi culturale de comportament al femeilor şi bărbaţilor, pentru a elimina prejudecăţile, să promovăm campanii şi programe de creştere a gradului de conştientizare conştientizare şi de înţelegere în rândul publicului general a diferitelor manifestări ale tuturor formelor de violenţă. Este important să amintesc că apreciez eforturile constante depuse de colegele mele de partid, precum Rovana Plumb, Corina Creţu şi Ana Birchall, în sprijinul ratificării Convenţiei”, a mai spus Cristea.

Convenţia asupra prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și a violenței domestice este un document semnat în 2011 la Istanbul. Implementarea acestui act va asigura armonizarea legislaţiei specifice din România cu cea din UE, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. De asemenea, ratificarea şi implementarea vor crea instrumente juridice adecvate luptei împotriva violenţei domestic.

Am participa in calitate de ministrul în calitate de presedinte al OFSD salut am facut parte de delagatia guvernamentala.

Leave a Reply