Scrisoare deschisă – Victor Ponta către Traian Basescu

Am luat act de declaratiile dvs de sustinere politica pentru proiectul Rosia Montana al companiei Gold Corporation, dar si de acuzatiile pe care le-ati formulat in legatura cu finantarea primita de fostul candidat al PSD la Presedintia Romaniei – domnul Mircea Geoana.

Doresc sa anunt opinia publica, dar si pe dvs, ca am verificat in contabilitatea partidului si nu exista inregistrata nici o sponsorizare pe care compania Gold Corporation sa o fi acordat domnului Geoana. Inteleg din declaratiile dvs ca aveti cunostiinta de o finantare ilegala si, din acest motiv va rog sa ne comunicati si noua aceste date. De altfel, nu doar in calitate de Presedinte, ci chiar de simplu cetatean, sunteti obligat de lege sa nu ascundeti asemenea indicii si sa le prezentati institutiilor competente pentru a stabili sanctiunile ce se impun. Nu ma indoiesc ca, prin natura functiei dvs, aveti acces la date neaccesibile publicului larg, dar din momentul in care ati dezvaluit aceste informatii pe postul public TVR 1, obligatia legala va priveste direct. Va asigur ca, imediat ce asemenea ilegalitati ar fi constatate, nu voi ezita sa iau masurile politice corespunzatoare in calitatea mea de Presedinte al PSD.

In cazul in care nu veti face publice aceste date, vom considera ca afirmatiile dvs reprezinta un nou gest de iresponsabilitate, devenit deja uzual pentru dvs, care va descalifica iremediabil, incompatibil cu functia pe care vremelnic o detineti, o noua calomnie grava la adresa unui fost presedinte al partidului nostru. Imaginea Romaniei fata de un presedinte care merge constant la televiziunea platita din bani publici ca sa arunce minciuni grosolane despre opozantii politici este deja deplorabila. Va anunt oficial ca intr-un asemenea caz PSD va va actiona in judecata pentru repararea daunelor de imagine produse noua ca partid si candidatului nostru la functia prezidentiala!

In acelasi context, va solicitam si mai multe clarificari cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur in rezerva  BNR. Stiti, cu siguranta, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Iasarescu, in data de 13.06.2003, cand a subliniat la ca “BNR nu intentioneaza sa-si creasca rezerva de aur”, precum si ca “Implicarea BNR in proiectul Rosia Montana nu este necesara”. Aceasta pozitie a fost confirmata recent si de domnul Adrian Vasilescu, in data de 28 aprilie 2011 (“Costurile exploatării sunt foarte mari şi nu ştiu cât ar putea să vândă statul aurul pe piaţa internaţională”). Pentru  a ne putea forma un punct de vedere corect in legatura cu acest subiect, in care sugerati ca BNR ar avea nevoie de cresterea rezervei de aur, asteptam cu interes precizari din partea dvs.

Nu in ultimul rand fac un apel la dvs pentru a ne sprijini in demersul inovator pe care l-am propus spatiului public romanesc, de a determina compania Gold Corporation (si in general toate grupurile de interes economic) sa faca publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect in Romania, inclusiv platile catre oameni politici si lideri de opinie. Dvs sunteti un politician aflat la final de cariera si va puteti asuma riscurile inerente unui demers de asemenea anvergura, indiferent de daunele pentru dvs sau apropiati.  Ar fi un element pozitiv in aprecierea, din pacate preponderent negativa, a mandatelor dvs politice. Ati afirmat ca vreti sa lasati, la finalul mandatului dvs,taracat mai curata si un astfel de demers poate ajuta la eliminarea suspiciunilor de mare coruptie pe care proiectul le creeaza in prezent. Sunt convins ca un apel la transparenta, venit din partea dvs, un vechi si ardent sustinator, poate convinge Gold Corporation sa faca publice aceste informatii extrem de relevante

In speranta ca veti clarifica aceste teme extrem de serioase si grave, va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Victor Ponta

Presedinte PSD si copresedinte USL

 

23.08.2011

Leave a Reply