Sărbătoare culturală la Iclod

 Ziua comunei Iclod, adevărată sărbătoare a locuitorilor celor cinci sate componente ale localităţii de pe Someş, a avut două componente majore: Întîlnirea fiilor satului şi inaugurarea noului aşezămînt cultural, o clădire cum puţine oraşe din ţară au! Am participat şi noi la acest eveniment important în viaţa comunităţii de pe aceste meleaguri, onorat de o seamă de oficialităţi ale judeţului Cluj, precum subprefectul Mihnea Remus Iuoraş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Oleleu, şi deputatul Cornel Itu, ultimul binecunoscut pentru desele vizite în localităţile din împrejurimile municipiilor Dej şi Gherla, domnia sa fiind prezent duminică şi la tradiţionala serbare populară „Pintea Grigore Viteazul” de la Măgoaja-Chiuieşti. Manifestările de la Iclod au debutat cu un Te Deum oficiat la Monumentul Eroilor din centrul comunei de preotul Bisericii Ortodoxe, Teodor Boroş, urmat de depuneri de coroane din partea instituţiilor locale. Un grup de tineri din Asociaţia Folclorică „Avram Iancu”, în frunte cu prof. Aurel Bulbuc, acompaniat de fanfara locală condusă de Alexandru Raţiu şi însoţit de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare au defilat cu un uriaş drapel naţional pe străzile satului, la monument prof. Aurel Bulbuc prezentînd pe scurt istoria localităţii. Primarul comunei Iclod, Emil Pîrţoc, şi subprefectul judeţului Cluj, Mihnea Remus Iuoraş au transmis salutul administraţiei locale şi judeţene, după care cu toţii s-au deplasat la noul Aşezămînt Cultural din vecinătatea Primăriei, inaugurat cu acest prilej. Este o realizare frumoasă a edililor iclozeni, un lăcaş de cultură de care pot fi mîndri locuitorii comunei, care începînd de la sfîrşitul săptămînii trecute au la dispoziţie o sală de spectacole cu 170 de locuri, spaţii pentru repetiţii şi diferite activităţi cultural-artistice. La festivitatea de inaugurare a fost prezent şi primarul comunei vecine Bonţida, dl Emil Cîrhaţ.

Aşa cum remarca şi primarul Emil Pîrţoc, aici nu se vor organiza nunţi sau petreceri, ci numai şi numai manifestări artistice, aşa cum stă bine unei instituţii culturale care se respectă. A fost un moment emoţionant, fiindcă anul trecut, la alegerea sa ca edil-şef al comunei, domnul Emil Pîrţoc a promis cetăţenilor din Iclod că în curînd vor avea un nou cămin cultural. Iată că promisiunea de atunci s-a adeverit, ca de altfel şi în cazul realizării canalizării, un alt obiectiv edilitar înfăptuit.

Marea sărbătoare anuală a iclozenilor a continuat în curtea Muzeului de Etnoarheologie „Petre Poruţiu” din vecinătatea Gării CFR, unde timp de cîteva ore au dominat cîntecul şi jocul popular, dar şi muzica modernă. Printre altele au evoluat pe scena în aer liber dansatorii ansamblului „Avram Iancu” condus de prof. Aurel Bulbuc (sufletul şi principalul organizator, alături de Primărie, al activităţilor din acea zi festivă), tinerii grupului de dans modern al Şcolii Gimnaziale Iclod, elevii profesoarei Lavinia Suciu din grupul francofon (o apariţie inedită, de mare succes!); sarea şi piperul după-amiezii a fost concertul de muzică populară susţinut cu generozitate de cunoscuţii interpreţi Marinela Zegrean-Istici, Ana Ilca Mureşan, Ioana Maria Cîmpan, Crina Bujiţă, Georgiana Lobonţ şi Mădălina Miron, cu toţii oferind un adevărat regal folcloric într-un cadru natural minunat, cum numai Iclodul putea organiza în splendida duminică pe care am petrecut-o în compania unor oameni deosebiţi şi ospitalieri.

Leave a Reply