PSD își respectă promisiunea de a schimba radical abordarea în gestionarea pandemiei.

PSD își respectă promisiunea de a schimba radical abordarea în gestionarea pandemiei.

Măsurile pentru prevenirea celui de-al V-lea val al pandemiei, prezentate de ministrul Sănătății, Prof. Alexandru Rafila, marchează o schimbare profundă în gestionarea pandemiei de către autoritățile sanitare din România.

1)    Cetățenii sunt priviți ca parteneri, nu ca adversari.

2)    Sunt utilizate toate mijloacele de combatere a pandemiei, nu doar vaccinarea.

3)    Asigurarea predictibilității măsurilor sanitare, prin dialog și colaborare cu mediul de afaceri, sindicatele și cultele religioase.

Noua abordare pune în primul rând accentul pe informarea și sprijinirea cetățenilor. Cetățenii nu mai sunt considerați adversari, ci parteneri ai autorităților sanitare în lupta cu pandemia.

O altă schimbare radicală în abordare este că, pe lângă vaccinare (care rămâne principala cale de combatere a pandemiei), Ministerul Sănătății este determinat să utilizeze și să dezvolte toate celelalte instrumente prin care se poate combate pandemia:

Prevenția răspândirii virusului

Creșterea capacității de testare și a accesului cetățenilor la testele covid, prin implicarea medicilor de familie.

Ghiduri informative pentru persoanele infectate și pentru personalul medical implica în tratarea pacienților covid.

Prevenția cazurilor grave și a numărului de spitalizări

Asigurarea medicamentelor antivirale și a protocoalelor pentru tratarea pacienților covid în ambulatoriu, în fazele incipiente ale bolii.

Centre de evaluare și tratament în ambulatoriu pentru pacienții cu forme ușoare sau medii, pentru prevenirea agravării stării de sănătate.

Prevenția deceselor covid și reducerea perioadei de spitalizare

Asigurarea comunicării și coordonării dintre spitale pentru a se echilibra sarcina spitalizărilor covid și a celor non-covid (înființarea unor structuri județene de coordonare a spitalelor)

Plan pentru alocarea paturilor de spital și a celor de ATI pentru pacienții covid, în funcție de evoluția pandemiei.

Asigurarea medicamentelor inclusiv a celor proaspăt autorizate (Paxlovid – Pfizer și Molnupiravir – Merk), dar și anticorpilor monoclonali și a imunomodulatoarelor pentru tratarea eficientă a pacienților în spitale.

Creșterea siguranței pacienților covid în spitale

Sprijinirea managerilor de spital pentru verificarea și reabilitarea instalațiilor electrice și de oxigen din secțiile covid.

Predictibilitate și dialog

Nu în ultimul rând, Prof. Alexandru Rafila își respectă promisiunea de a asigura predictibilitatea acțiunilor Ministerului Sănătății prin organizarea unor grupuri de dialog cu reprezentanții cultelor, ai mediului de afaceri și ai sindicatelor, pentru analizarea din timp soluțiilor propuse pentru combaterea pandemiei.

Biroul de presă PSD Cluj

Leave a Reply