PS Florentin Crihălmeanu, în vizită pastorală la Dej

PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj – Gherla, a fost prezent duminică, 7 octombrie, în mijlocul enoriaşilor greco-catolici din Dej, unde a binecuvîntat masa altarului şi interiorul bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, în urma lucrărilor de renovare recent efectuate. La ceremonia de sfinţire, urmată de Sfînta Liturghie, pe care Preasfinţia Sa a oficiat-o alături de protopopul Laurenţiu Biriş şi un sobor de preoţi, au participat numeroşi reprezentanţi ai comunităţii dejene, primarul Costan Morar, deputatul Cornel Itu şi invitaţi sosiţi din protopopiatul Bistriţa.

Evenimentul a coincis cu Sărbătoarea Fecioarei Maria, „Regina Sfîntului Rozariu”, celebrată în fiecare an la 7 octombrie, prin care se rememorează victoria de la Lepato (1571) asupra turcilor, într-o perioadă în care Imperiului Otoman, aflat la apogeul său, ameninţa toată creştinătatea. Victoria a fost însă de partea creştinilor care au cerut ajutorul Fecioarei Maria, prin intermediul rozariului ale cărui mistere au fost invocate în toate confraternităţile religioase. De altfel, luna octombrie este luna Maicii Domnului, „singura creatură care a putut să-şi conţină Creatorul” şi este marcată de o rugăciune specială închinată Sfintei Fecioare Maria: rugăciunea Sfîntului Rozariu.

În continuare, referindu-se la calendarul religios al lunii octombrie, Episcopul de Cluj-Gherla a reamintit că “sîntem în pragul deschiderii unui nou an pastoral pe care Pontiful Roman Benedict al XVI-lea îl dedică credinţei”. Anul pastoral a fost decretat, prin documentul Porta Fidei, pentru ziua de 11 octombrie 2012, şi va fi deschis în mod festiv în Vatican, la Bazilica San Pietro, în prezenţa a circa 400 de episcopi care vor fi la Roma pentru Sinodul cu tema noii evanghelizări. Anul Credinţei a fost decretat sub semnul jubiliar a două mari evenimente care au marcat profund istoria Bisericii Catolice: aniversare a 50 de ani de la deschiderea lucrărilor Conciliului Vatican II – care a fost convocat de Ioan al XXIII-lea la 11 octombrie 1962 – şi a 20-a aniversare a promulgării Catehismului Bisericii Catolice, de către Ioan Paul al II-lea, la 11 octombrie 1992.

Cu acest prilej, episcopul a invitat preoţii şi credincioşii să participe la acţiunile pastorale care se vor desfăşura pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla din 11 octombrie 2012 pînă în 24 noiembrie 2013, acţiuni menite să întărească, să reînnoiască şi să revigoreze credinţa în sufletele noastre. Iar mesajul transmis de PS Florentin Crihălmeanu a fost următorul: „Încredinţăm noul an pastoral 2013 mijlocirii rugătoare a Preasfintei Fecioare Maria, Mama Bisericii, Regina Familiilor şi mijlocirii Sfîntului Iosif, Patronul Bisericii Universale şi al eparhiei noastre, Ocrotitorul Familiilor, pentru întărirea în credinţă, speranţă şi iubire a membrilor familiilor şi a unităţii dintre aceştia, astfel încît instituţia familiei să fie mereu un «leagăn al credinţei», un liant ce consolidează viaţa Bisericii locale şi a societăţii româneşti actuale”.

Pe lîngă momentele de sărbătoare, calendarul lunii octombrie comemorează însă şi un trist eveniment: 28 octombrie 1948, dată la care episcopii greco-catolici din România au fost arestaţi şi aruncaţi în închisorile comuniste.

Vizita pastorală a PS Florentin Crihălmeanu la Dej a cuprins şi momentul emoţionant al înălţării la rangul de preot a dr. Ilie Arieşan. Acesta, potrivit unui laudatio rostit de protopopul de Bistriţa, Ioan Crişan, s-a născut la 2 iulie 1973, în satul Visuia din judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind al 9-lea copil al familiei Arieşan. După studiile liceale efectuate în Bistriţa, în 1992 pleacă la Roma unde obţine licenţa în Dreptul canonic Oriental, iar în 2008, îşi susţine teza de doctorat în cadrul Institutului Pontifical de Studii Europene, obţinînd Summa cum laude (excepţional). În 2010 devine diacon şi profesor de religie la liceul „Lucian Blaga” din Bistriţa. Odată devenit preot şi purtător al cuvîntului lui Dumnezeu, dr. Ilie Arieşan va păstori enoriaşii din parohia Cetan – Vad.

Leave a Reply