Proiectul privind Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița- Lapuștești

Proiectul privind Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița- Lapuștești

Adresată: Domnului Toma-Florin Petcu, Ministrul Energiei

Întocmită de către: Gabriel Horia Nasra, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ.

Obiectul Întrebarii: Proiectul privind Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnița- Lapuștești

Stimate domnule ministru,

Proiectul Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este extrem de important pentru aportul pe care îl va aduce la echilibrarea sistemului energetic național cât și pentru dezvoltarea economică a zonei, 4.000 de locuri de muncă fiind preconizate a fi create.

Având în vedere că pentru Romania, potențialul hidro reprezintă o alternativă durabilă și relativ mai puțin costisitoare de dezvoltare a sectorului energetic, proiectul Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești este un obiectiv de interes național, luând în considerare rolul esențial pe care îl va avea în participarea la reglajul frecvență-putere necesar odată cu intrarea în funcțiune a grupurilor 3 și 4 de la CNE Cernavoda.

Mai mult decât atât tergiversarea proiectului a fost acompaniată de acuzații conform cărora, au fost alocate fonduri considerabile acestui proiect, în condițiile în care nu a fost concretizat. De asemenea, s-a mai reclamat și cheltuirea inutilă a 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate.

Stimate domnule Ministru, având în vedere importanța realizării hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, vă rog să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Concret, care este strategia ministerului pentru revigorarea proiectului Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești?
  2. Ați solicitat/veți solicita întocmirea unui raport care să soluționeze acuzațiile privind cheltuirea inutilă a unor fonduri guvernamentale pentru acest proiect blocat?

Gabriel Horia Nasra

Deputat PSD Cluj

Leave a Reply