Plafonăm prețurile la energie și gaze!

Plafonăm prețurile la energie și gaze!

Comunicat de presă

PSD susține necesitatea plafonării prețurilor la energie și a pregătit un proiect de lege în acest sens.

Românii au ajuns să plătească cel mai mare preț din Uniunea Europeană pentru electricitatea consumată, din cauza modului incalificabil în care guvernele PNL au făcut liberalizarea pieței, fără o minimă garanție că există concurență reală, fără să existe suficientă producție internă, fără măsuri de protecție a celor care nu-și pot permite plata majorărilor.

PSD a avertizat în mod repetat și insistent că prețurile vor sări în aer. Acum, atât populația cât și economia, resimt crâncen orgoliul și incompetența guvernului.

Din păcate, societatea românească se învărte astăzi în jurul a două congrese, iar România rămâne neguvernată.

PSD nu poate accepta ca oamenii să ajungă pe drumuri din cauză că nu-și pot achita facturile de energia electrică și gaze, tocmai de aceea, în aceste condiții PSD a venit cu un proiect concret pentru plafornarea temporară a prețurilor la energie și gaz.

Pe termen scurt soluțiile pentru combaterea creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale sunt plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea din partea Statului a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

Pe termen mediu și lung, pentru rezolvarea pe fond a problemei trebuie luate următoarele măsuri:

1) creșterea capacităților de producție interne pentru a reduce dependența de importuri;

2) Limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica (se poate prin HG)

3) Accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 miliarde euro pentru investiții în sectorul energetic.

Acest proiect vine să impună guvernului  un mecanism de plafonare a prețurilor energiei care se activează automat, pe o perioadă limitată de timp, atunci când se înregistrează salturi aberante, așa cum se întâmplă în prezent.

Considerăm că apărarea românilor în fața unei adevărate apocalipse energetice este adevărata prioritate a unui partid responsabil. Principala problemă Prioritatea noastră, în acest moment, este protejarea cetățenilor și minimizarea impactului pe care liberalizarea pieței la energie și la gaz o are asupra României, prin plafornarea prețurilor.

Biroul de presă PSD Cluj

Leave a Reply