Programul național de dotare minimală cu obiecte necesare igienei pentru gospodăriile cu apă curentă, dar fără grup sanitar amenajat în interiorul locuinței

Programul național de dotare minimală cu obiecte necesare igienei pentru gospodăriile cu apă curentă, dar fără grup sanitar amenajat în interiorul locuinței

5006956447a2cAdresată: Domnului Prim-ministru Dacian Cioloș

Întocmită de către: Aurelia Cristea, deputat, membru al Grupul Parlamentar al Partidului Social Democrat, Circumscripția electorală nr. 13, CLUJ, Colegiul uninominal nr. 3

Subiectul interpelării: Programul național de dotare minimală cu obiecte necesare igienei pentru gospodăriile cu apă curentă, dar fără grup sanitar amenajat în interiorul locuinței

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Am primit cu interes informația potrivit căreia Guvernul pe care îl conduceți dezvoltă un întreg set de măsuri incluse în Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei și care include o componentă pe care o consider esențială legată de îmbunătățirea condițiilor de trai și a locuințelor persoanelor supuse riscului accentuat de sărăcie.

În acest context, vă supun atenției și analizei o propunere inițiată în urmă cu ceva vreme de către societatea civilă, ai cărei reprezentanți mi s-au adresat cu solicitarea susținerii și promovării acesteia la nivelul factorilor decizionali.

Inițiativa urmărește susținerea de către Guvernul României a unui program național de dotare minimală cu obiectele necesare igienei a celor peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcțională. Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural și supuse unor riscuri uriașe derivate din lipsa de igienă cauzată de lipsa unei băi funcționale în interiorul locuinței.

Datele colectate în susținerea acestei propuneri arată cifre îngrijorătoare:

  • în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință
  • în 28% din gospodarii există un grup sanitar în interiorul locuinței

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent înseamnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro.

Ca atare, un program de tipul Prima Baie prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi, respectiv satisfacerea necesităților fiziologice și a curățeniei corporale în condiții igienice.

Ca și modalități de implementare specifice sugerate de către inițiatori, menționez:

-emiterea de vouchere, valabile în magazinele care vor să se acrediteze, strict pentru o listă de produse;

-înscrierea doritorilor la primăriile din localitățile de reședință, cu depunere de documente privind criteriile de eligibilitate și o declarație pe propria răspundere că vor amenaja o baie funcțională într-un an de la primirea voucherelor;

-eliberarea voucherelor, cu valabilitate de un an și posibilitatea de a returna voucherul dacă n-a fost folosit, și cu redepunerea cererii în anul următor.

Există, cu certitudine, o serie de avantaje sociale ale unui astfel de program guvernamental:

-O baie crește confortul casnic, gradul de sănătate al familiei, indicatorii de satisfacție privind nivelul de trai și asigură o creștere corespunzătoare a copiiilor.

-Subvenționarea amenajării de băi va îmbunătăți statisticile privind igiena personală, de la igienă corporală, la spălat pe dinți.

-Pe termen lung, vor scădea cheltuielile medicale ale statului cu combaterea bolilor produse de lipsa de igienă.

De asemenea, avantajele materiale derivate pot fi semnificative:

-O baie crește valoarea de piață a proprietății imobiliare în care a fost amenajată.

-Subvenționarea amenajării de băi va duce la creșterea vânzărilor de: materiale de amenajări interioare, produse de igienă personală și de curățenie, precum: săpun, șampon, pastă și periuțe de dinți, hârtie igienică, detergenți, lavete, perii, soluții de curățare, halate, prosoape, papuci.

-toate bunurile din program se produc deja în România, deci nu va fi afectată balanța de plăți a României, oricât de mare ar fi amploarea programului

Un astfel de program ar fi primul la scară națională dedicat creșterii calității vieții în locuințe și ar putea fi sincronizat cu programe conexe, de tipul Casa Verde, sau Prima Casă.

Similar cu modelul de democrație participativă aplicat în cazul adoptării legislației de interzicere a fumatului în spațiile publice închise, vă pot asigura că există deschidere și interes major din partea societății civile pentru o astfel de inițiativă, alături de un interes semnificativ al sectorului privat.

Cu speranța că propunerea va fi inclusă în pachetul de strategii și măsuri pe care le aveți în vedere, vă stau la dispoziție pentru orice detaliu suplimentar.

Solicit răspuns scris la problema ridicată.

Cu deosebită considerație,

21.04.2016

Deputat Aurelia Cristea

Leave a Reply