Vasile Dîncu
Senator

Vasile DÎNCU este de profesie sociolog, cu o bogată carieră didactică și de cercetare în domeniul ştiinţelor sociale şi în publicistică.

A urmat Facultatea de Istorie și Filosofie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca unde a obținut doctoratul în sociologie. Și-a început cariera didactică la Liceul Teoretic ,,Dimitrie Leonida” din județul Hunedoara pe care a continuat-o în calitate de cadru didactic la universități de prestigiu din țara noastră: Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, Universitatea București, Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazu. Sociologia opiniei publice, sociologia mass media și a comunicării de masă, securitate și gestiunea riscurilor, cutură și instituții sau cercetarea relațiilor interetnice sunt doar câteva dintre domeniile de expertiză pe care și-a focusat cercetările pe parcursul activității universitare. Este membru al unor prestigioase asociații profesionale din România și străinătate: ESOMAR (European Society for Opinion an Marketing Research), ISA (International Sociological Association), SSR (Societatea Sociologilor din România).

De-a lungul carierei didactice a pus bazele mai multor facultăți, centre de cercetare sau masterate în universităţi publice şi private din Bucureşti şi Cluj Napoca.

În activitatea antreprenorială, a fondat două dintre cele mai importante companii de cercetare a opiniei publice şi cercetare socială din România: Institutul de Studii Sociale, Marketing şi Publicitate Metro Media Transilvania (1994) și a Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES (2009).

Este autor a numeroase cursuri lucrări și volume de sociologie cercetare sociologică, dar și a opt volume de publicistică în care radiografiază societatea contemporană. Pentru activitatea sa a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, cele mai recente fiind, în noiembrie 2015: Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania din partea Preşedintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck (noiembrie 2015) şi Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş  Bolyai din Cluj Napoca (noiembrie 2015).

Începând din anul 2000, Vasile Dîncu a fost implicat activ în viaţa publică din România. În perioada 2000-2004 a activat în Guvernul României, unde a deținut portofoliul Informațiilor Publice și ulterior a condus Agenția pentru Strategii Guvernamentale. A iniţiat politicile guvernamentale în domeniul transparenţei publice în România, fiind promotorul Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public (2011) şi a Legii privind transparenţa decizională în administraţia publică (2003). A obținut un mandat de senator în Parlamentul României, în perioada 2004-2008, pe durata căruia a activat ca observator în Parlamentul European. În perioada noiembrie 2015-ianuarie 2017 a fost viceprim-ministru în Guvernul României, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde a dezvoltat strategii şi politici publice în sensul creării unei administraţii publice inteligente, simplificate, conectate şi transparente, dar şi în vederea dezvoltării durabile a României. Din august 2020 este președintele Consiliului Național al Partidului Social Democrat. Din decembrie 2020 este senator în Parlamentul României.

Patriciu Cadariu-Achimaș Deputat

Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, doctor în ştiinţe medicale, cu o bogată activitate profesională, didactică şi de cercetare.

Deputat ales în circumscripția electorală nr. 13 Cluj, validat în 21 decembrie 2020.
Formațiunea politică: PSD – Partidul Social Democrat.
Secretar al Comisiei Permanente pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.
Membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.