Opinie, Cornel Itu: „Românii nu sunt cetăţeni de rangul al doilea în Uniunea Europeană”

Am intrat în anul 2014, iar Marea Britanie nu a fost luată cu asalt de cetăţenii români, aşa cum „profeţeau” pe tonuri isterice tabloidele străine şi conservatorii englezi. Nici Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Spania şi Olanda, ţări care şi-au deschis pieţele de muncă pentru români şi bulgari începând cu 1 ianuarie 2014, nu au fost invadate de mult trâmbiţatul „val de imigranţi”. Într-un alt început de ianuarie, în alt an, respectiv în 2007, când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, aceiaşi britanici, şi nu doar ei, aşteptau în zadar autocarele pline cu români care ar fi urmat să le ia locurile de muncă. Nu s-a întâmplat aşa, România nu a rămas pustie. Deşi de atunci au trecut şapte ani, iar cei care au dorit să plece din ţară au plecat, dar nu ca hoardele, ci rând pe rând pentru a le aduce beneficii ca forţă de muncă ieftină, trâmbiţele xenofobe şi-au continuat neîntrerupt refrenul alarmist şi jignitor la adresa poporului român.

Stimaţi colegi, este datoria noastră să transmitem de câte ori este necesar că românii nu sunt cetăţeni de rangul al doilea în Uniunea Europeană, că acest popor trebuie respectat de partenerii politici şi economici, la fel cum noi îi respectăm pe ei. Este de datoria noastră să luptăm împotriva acestui tratament de tipul „ocaua mică, ocaua mare” pe care îl promovează unele forţe politice care deşi sunt prezente în Europa, nu reprezintă valorile europene la care toate statele din comunitate au consimţit.

Colegii noştri europeni trebuie să afle, dacă încă nu au aflat, că românii care au plecat la muncă în ţările lor au pus umărul la dezvoltarea economică a statelor pe care le reprezintă, că medicii sau profesorii noştri, alungaţi de regimul PDL în ţări străine, le-au adus lor beneficii. Despre „invazia” de materie cenuşie made in România, despre munca ieftină şi de calitate a muncitorului nostru nu vorbeşte nimeni, nici în Marea Britanie, nici în Germania, nici în Olanda. Aşadar, trebuie să spunem noi lucrurilor pe nume, să folosim orice ocazie pentru a face cunoscute aceste realităţi peste hotare, să ajungă la urechile celor care până acum s-au prefăcut că nu aud decât despre cerşetori şi hoţi când se discuta despre România.

Partenerii noştri europeni trebuie să fie informaţi, în cazul în care unii dintre ei nu ştiu, că România este o foarte bună piaţă de desfacere pentru produsele lor, că lanţurile lor de magazine au împânzit ţara, iar cetăţenii noştri le aduc profituri enorme, că statul român le acordă companiilor din Germania, Italia, Franţa şi din alte ţări facilităţi mai mari decât producătorilor autohtoni. Acestea sunt lucruri care trebuie spuse! Înainte de a fi europeni, suntem români şi cred că este misiunea noastră să redăm acestui popor mult prea umilit, al cărui orgoliu a fost rănit constant în ultimii ani, demnitatea pe care o merită. Aşa cum spunea şi premierul Victor Ponta, de acum trebuie să stăm în picioare, după ce ani de zile am stat în genunchi în Europa!

Deputat PSD Cornel Itu

Leave a Reply