Micşorarea TVA la alimentele de bază dă peste cap calculele Guvernului

Stimaţi colegi,

Ceea ce vreau să vă prezint astăzi nu este nici un bilanţ al erorilor de guvernare, şi nici măcar un pamflet contra măsurilor impopulare ce ne-au adus în situaţia-limită în care ne aflăm, din păcate, astăzi. Este pentru prima dată de când se află actualul Guvern în funcţie, când am ocazia să salut o decizie mare cât o victorie pe care Senatul a repurtat-o împotriva Preşedintelui Băsescu, şi, implicit, contra Guvernului Boc. După unii, o decizie care, odată validată şi de Camera Deputaţilor ar putea conduce la concretizarea ameninţării băsesciene contra PD-L:”Vedeţi ce faceţi la Parlament, că dacă vă mai pleacă oameni, vă pun un premier independent!”  Este vorba despre respingerea cererii de reexaminare formulată de preşedintele Traian Băsescu asupra legii privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază, miercurea trecută, în Camera Superioară a Parlamentului, cameră care a menţinut, astfel, textul legislativ iniţial. 53 de voturi au fost exprimate pentru respingerea reexaminării şi doar 46 „pentru” acceptarea ei. De altfel, cererea de reexaminare a fost respinsă şi de Comisia de buget a Senatului, raportul acesteia recomandând menţinerea în vigoare a legii, în formula iniţială. Propunerea legislativă a fost iniţiată de Partidul Social-Democrat împreună cu Partidul Naţional-Liberal şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 octombrie 2010, când deputaţii PDL au invocat o aşa-zisă „ eroare de comunicare” la votul lor favorabil.

Stimaţi colegi,

Este deja de notorietate că nu suntem singurii în promovarea acestui gen de act normativ, atât de necesar la vremuri de cumpănă. Majoritatea ţărilor Uniunii Europene practică astăzi o taxă pe valoare adaugată redusă la alimente; unele ţări precum Franţa, Grecia, Spania, Danemarca etc.,  au pe lângă TVA-ul standard, un alt tip de TVA, redus la alimente. Luând ca prim exemplu Franţa, ţara cu care facem dese comparaţii generate de străvechile relaţii de prietenie şi de tradiţia noastră în privinţa promovării francofoniei, remarcăm faptul că, la ei, TVA-ul standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA-ul este de 5,5% sau chiar 2,1%. Cehia, Slovenia şi Ungaria au şi ele o politică reducţionistă la cotele alimentelor de bază, de 5%, 8,5% şi 12%. Polonia, pe lânga TVA-ul standard de 22%, are şi un TVA redus de 7%. Această măsură, în viziunea noastră, este nu numai una de natură să reducă din povara costurilor impresionante pentru populaţia afectată major de criză, ci şi o formă inteligentă de descurajare a evaziunii fiscale atât în zona producătorilor, cât şi a procesatorilor din industria alimentară, spre exemplu.

Scăderea TVA-ului la alimentele de bază ar conduce şi la o scădere a preţurilor acestora şi, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prăbuşirii dramatice a acestuia în ultimii doi ani şi jumătate. Decizia ar ajuta, în mod real, la revenirea, chiar dacă doar parţială, a puterii de cumpărare a românilor. Nu am mai vedea oameni împinşi de sărăcia degradantă luptându-se la promoţii de ulei sau zahăr, promoţii pentru care pensionarii sau chiar salariaţii cu venit minim din Occident nici măcar nu s-ar deranja să iasă din case.  În ciuda estimărilor care spun ca încasările la bugetul statului ar scadea semnificativ, măsura introducerii TVA-ului diferenţiat ar favoriza, în cel mai scurt timp, dezvelirea unei părţi semnificative din economia subterană.

Stimaţi colegi,

Vestea că Legea TVA de 5% a trecut de Senat a creat panică în rândul colegilor din PD-L, ca şi în rândul miniştrilor acestora. În fiecare zi, ies în lumina reflectoarelor tot mai mulţi specialişti, începând cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu care ne prezintă scenarii apocaliptice în privinţa plăţii salariilor bugetarilor şi a reducerii până la dispariţie a măsurilor de protecţie socială. La originea tuturor acestor rele ar sta adoptarea proiectului menţionat şi de către Camera Deputaţilor. Se fac presiuni asupra colegilor noştri din Cameră să nu voteze proiectul în forma actuală. Eu, în nume propriu şi în al colegilor mei social-democraţi şi liberali, îi rog pe colegii deputaţi să nu accepte nicio formă de intimidare, indiferent din partea cui ar veni şi să-şi asculte propriile convingeri. Să voteze aşa cum o cere interesul cetăţenilor!

 

Senator PSD de Cluj,

Alexandru CORDOŞ

 

Leave a Reply