Manifestări consacrate zilei de 24 Ianuarie, la Dej

SONY DSCCentrul Cultural „Arta” din Dej a fost, joi, gazda manifestărilor prilejuite de împlinirea a 154 de ani de la Mica Unire din 1859, act fundamental în urma căruia “Principatele Unite Române” aveau să se constituie într-un singur stat indivizibil, sub denumirea de România.

Organizate de Primăria şi Consiliul local Dej, Casa Municipală de Cultură şi Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie, manifestările au fost deschise de primarul Costan Morar, după care a urmat Simpozionul “Uniţi în gînd şi în suflet”, adevărată lecţie de istorie destinată evocării evenimentelor petrecute în ianuarie 1859.

În cadrul simpozionului au fost prezentate comunicările: „Ideea de unitate la români” (prof. Valeria Huza), „Contextul intern şi internaţional al Unirii Principatelor Române” (prof. Horaţiu Moldovan) şi „Domnia lui Alexandru Ioan Cuza şi epoca marilor reforme” (prof. Alexandrina Almăşan). Simpozionul, coordonat de prof. Valeria Huza, preşedinta Cercului Pedagogic al Profesorilor de Istorie, s-a încheiat cu o scurtă alocuţiune rostită de deputatul Cornel Itu, prezent la eveniment. Moderator: jurist Marius Pugna, directorul Centrului cultural „Arta”.

Programul a continuat cu un scurt spectacol susţinut de Ansamblul folcloric „Someşana” al Casei Municipale de Cultură Dej şi solista Mădălina Mîrza (coregrafia: Reghina şi Lucian Tecar; coordonator artistic: Doina Sima-Minea), încheindu-se cu „Hora Unirii”, în interpretarea corului Şcolii „Avram Iancu” (dirijor prof. Zenu Zanc). Horă la care au fost invitaţi să participe toţi cei prezenţi în sală: elevi, profesori, reprezentanţi ai Garnizoanei Dej şi a unor instituţii dejene.

La manifestările care au avut loc joi la Centrul Cultural „Arta” se mai adaugă expoziţia de carte “Hai să dăm mînă cu mînă”, deschisă la Biblioteca Municipală, şi expoziţia documentară “Unirea Principatelor Române de la 1859″, organizată şi găzduită de Muzeul Municipal, care poate fi vizitată pînă în data de zece februarie.

Leave a Reply