Iulian Iancu acuză lipsa de strategii energetice a guvernului Boc

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, deputatul Iulian Iancu, a declarat joi, 19.05.2011 la Cluj-Napoca, că decizia Guvernului Boc de a deschide piaţa gazelor naturale, este o “greşeală fundamentală”.

Iulian Iancu a acuzat autorităţiile române de lipsa oricărei strategii a executivului cu privire la securitatea aprovizionării cu materii prime. Deputatul social-democrat, a criticat intenţia liberalizării pieţei gazelor, tăierea subvenţiilor, lipsa unor programe de reciclare: “Deschiderea pieţei de gaze este o decizie fundamental greşită. În primul rând, cu un singur furnizor extern – Rusia, cu preţuri politice, şi cu doi furnizori interni, noi nu avem, practic, o piaţă de gaze. În al doilea rând, asta ar duce la o creştere a preţului gazelor de producţie internă de la 150 de euro la 418 euro mia de metri cubi, cât cer acum ruşii, care prognozează ca până la sfârşitul anului să urce preţul la 570 de euro. Proiectul nostru de lege privind interzicerea exportului de gaze până la diversificarea ofertelor este singura salvare pentru România”.

Iulian Iancu a mai condamnat închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului. “După Fukushima, filozofia producerii de energie s-a schimbat în defavoarea energiei nucleare. Cărbunele va fi principalul furnizor de energie în următoarele trei decenii. România are rezerve suficiente de cărbune, în special huilă, cu putere calorifică mare, dar îşi închide capacităţile de producţie”

La întrunire au mai participat diverşi specialişti din domeniul energiei ai PSD, şi lideri PSD Cluj, senatorul Alexandru Cordoş, consilierul judeţean Dan Canta, vicepreşedintele PSD Cluj, Aurelia Cristea.

Leave a Reply