Itu: „Poşta Română trebuie salvată de la faliment”

Deputatul PSD Cornel Itu consideră că statul trebuie să facă tot posibilul pentru a salva Compania Naţională Poşta Română (CNPR) de la intrarea ei în faliment, arătînd că aceasta este o instituţie strategică, printre puţinele instituţii care mai aparţin integral statului român. Itu acuză guvernarea PDL pentru situaţia în care a ajuns compania şi solicită tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

Deputatul Cornel Itu arată că problema Poştei Române şi ale angajaţilor săi este una majoră şi spune că CNPR trebuie salvată de la faliment,  privatizarea companiei fiind în detrimentul statului român. „Victime ale managementului  defectuos, practicat de conducerile CNPR, lucrătorii poştali au dreptate în cea mai mare parte a revendicărilor lor şi chiar a unor soluţii pe care sindicaliştii le promovează. Cred că trebuie făcut tot ce este posibil pentru salvarea Poştei Române. Poşta Româna este una dintre puţinele instituţii care mai aparţin integral statului. O instituţie precum Poşta Română – clădită acum mai bine de 150 de ani de nişte oameni de ispravă, din nimic, cu mijloacele acelor vremuri -, este astăzi îngenuncheată de vînzători de neam şi de patrie. Salvarea Poştei poate ar mai răscumpăra din greşelile care au fost făcute cu ocazia vînzării altor instituţii şi societăţi strategice pentru România, ca Petrom, Romtelecom, bănci şi multe altele. Vînzarea unor astfel de instituţii păgubeşte statul român, îl deposedeaza de pozitia de monopol pe piaţă, de avantajul unui control  atunci cînd preţurile o iau razna”, arată Itu importanţa menţinerii Poştei în patrimoniul de stat.

Totodată, deputatul social-democrat spune că instituţiile statului sînt datoare să îi găsească pe cei vinovaţi de devalizarea Poştei şi să recupereze sumele furate. „Aceste eforturi de salvare ar trebui să fie cumulate cu cele privind stabilirea vinovaţilor care au devalizat Poşta, atît prin dezinteres, cît şi prin hoţie, tragerea lor la răspundere şi recuperarea sumelor furate. Poşta trebuie să supravieţuiască, iar cei care au falimentat-o trebuie judecaţi şi făcuţi să plătească… S-a furat şi mult, şi sistematic. Este nevoie ca Poşta să se îndrepte civil împotriva celor care i-au adus prejudicii”, subliniază deputatul Cornel Itu.

Potrivit acestuia, PDL a ar fi adus Poştei prejudicii de 72 de milioane de euro, prin încheierea unor contracte suspecte şi prin companiile private de pe piaţa de curierat – care  şi-au majorat profiturile în timp ce operatorul de servicii poştale, începînd din 2009, a trecut pe pierderi uriaşe, sub conducerea unor şefi nu-miţi de către miniştrii pedelişti, Gabriel Sandu şi Valerian Vreme. „Modul în care a fost furată această companie de conducerea anterioară nu s-a mai înregistrat nicăieri în Europa. În loc să facă investiţii în centre de sortare, sisteme informatice şi modernizarea oficiiilor, Poşta Română a încheiat contracte de milioane de euro în timpul mandatului lui Dan Mihai Toader, pus sub învinuire de DNA, într-un dosar referitor la aso-cie-rea Poştei Române cu un grup de firme în vederea realizării unui proiect imo-biliar pe Calea Victoriei din Bucureşti. Poşta Română a fost secătuită de PDL cu 72 de milioane euro.  Compania a finalizat anul trecut cu pierderi de 29 milioane de euro, la o cifră de afaceri de 327 milioane de euro, după ce anul anterior îl încheia pe pierderi de 43 milioane de euro, potrivit oficialilor companiei. Mai mult, nici în primul trimestru din acest an compania nu a reuşit să iasă de pe pierderi, acestea ridicîndu-se la 14,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri s-a redus cu 8%, pînă la 80 mil. Euro”, punctează Itu. Acesta arată că Dan Mihai Toader a fost numit la con-ducerea com-paniei în 2005, de către ministrul comunicaţiilor Zsolt Nagy (UDMR), anchetat şi acesta de DNA.

În 2009, Toader a fost înlocuit de Marius Vătavu, care a fost schimbat în septembrie cu Tudor Gabriel Bohîl-ţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, numit de ministrul comunicaţiilor Gabriel Sandu. După ce Bohîlţeanu şi-a dat demisia, a fost adus la conducere Daniel Neagoe. „Fostul director al Poştei Române, Daniel Neagoe, a atribuit contracte de 90 milioane euro, fără licitaţie, unei firme de construcţii avînd sediul în apartamentul mamei sale. Îl invit pe fostul director general Daniel Neagoe – protejatul doamnei Roberta Anastase -, să ne spună cum a reuşit să facă, în perioada cît a condus-o, atît de puţine lucruri pentru Poştă şi atît de multe pentru sine şi pentru terţi aserviţi PDL. Îl invit pe domnul Boc şi pe miniştrii pe care dînsul i-a numit să ne explice cum au putut să bage în faliment cel mai mare angajator din România, o instituţie de mare interes pentru toţi românii”, spune Itu.

Printre greşelile de management făcute sub guvernarea PDL, Itu mai enumără achiziţionarea, cu suma de şase milioane de euro, a unui soft care, în opinia deputatului, nu era necesar – existînd deja un astfel de soft, care, avea doar un defect, precum şi plata unei sume de cinci milioane de euro către o „firmă care n-a prestat nici o activitate şi care nu are decît un singur salariat în ultimii ani”. Mai mult, la toate acestea se adaugă salariile exorbitante pe care le-au încasat fostele conduceri ale CNPR. „Salut măsura de destituire a directorilor care aveau zeci de mii de lei salariu nejustificativ, iar cînd mergeau în control vorbeau de sus cu salariaţii care castigă 750 lei. Oare sînt conştienti că datorită acestora  îşi luau ei salariile fabuloase ?”, spune Itu.

Deputatul PSD arată că, potrivit unor calcule realizate pînă în acest moment, Compania Naţională Poşta Română a înregistrat, din anul 2009 şi pînă în prezent, pierderi totale de aproximativ 500 de milioane de lei, respectiv 180 milioane lei în 2009, 130 milioane lei în 2010 şi 184 milioane lei în 2011.

Potrivit acestuia, anul 2008 a fost ultimul an în care Compania a înregistrat profit. „La pierderile de aproximativ 500 milioane lei, se adaugă şi o amendă de la Consiliul Concurenţei, de 103 milioane lei, modul în care va fi gestionată problema acestei amenzi urmînd să fie decis de Guvernul României”, precizează deputatul. Acesta spune că Poşta Română este singura poştă din Europa care nu are un sistem contabil centralizat, un centru de sortare şi care funcţionează după instrucţiunile din 1952. „Dacă la oficiile poştale ale compa-niei naţionale încă se formează cozi, iar clienţii trebuie să interacţioneze cu reprezentantul poştei printr-un geam, la oficiile poştei din Franţa sau ale celei din Italia «epoca ghişeelor cu geamuri» a fost depăşită încă din anii ’90. Poşta Româna  are o vechime şi o valoare foarte mare, atît istoric, cît şi comercial. Sînt oameni care au înfruntat gerul, ploaia, soarele, au mers peste tot cum au putut, de la cele mai mari oraşe  pînă în cătunele cele mai îndepartate ale ţării.  Dacă se renunţă la serviciile externalizate şi dacă instituţii importante ale statului revin la serviciile Poştei şi nu mai folosesc tot felul de servicii de curierat, atunci această companie poate fi salvată în mod indubitabil”, consideră Itu.

Precizăm că CNPR se află, în continuare, pe lista instituţiilor monitorizate de FMI, în vederea privatizării a 20% dintre acţiunile companiei, termenul pentru alegerea investiorului fiind stabilit pentru luna decembrie.

Leave a Reply