Interpelare, Cornel Itu: Centura ocolitoare a Municipiului Dej

Adresată: Domnului Dan-Coman Șova

Ministru pentru Proiecte de Infrastructură

De către  :  Cornel Itu deputat PSD

Obiectul interpelării :  Centura ocolitoare a Municipiului Dej

Domnule Ministru,

Ultima mea intervenție cu privire la centura ocolitoare a Municipiului Dej,a fost în luna septembrie a anului trecut.Ea  a fost precedată de alte intervenții pe această temă,subliniind că infrastructura rutieră precum și centurile de ocolire a orașelor reprezintă o necesitate stringentă pentru dezvoltarea economică și turistică, pentru industrializare și reducerea poluării.

Centurile de ocolire constituie soluția la rezolvarea celor mai importante probleme ale circulației rutiere, întrucât fluidizează circulația, diminuează poluarea mediului, poluarea sonoră și conservă patrimoniul arhitectonic.

Astfel,la data de 23 ianuarie 2009 a fost semnat contractul de

 ” Asistență tehnică pentru pregătirea Studiului de Fezabilitate, Proiectul Tehnic, Detaliilor de execuție și Documentației de licitație pentru variante de ocolire în România “, proiect cofinanțat de Comisia Europeană prin Facilitatea ex-ISPA și de către Guvernul României prin Bugetul de Stat.

Printre orașele cuprinse în acest proiect este și orașul Dej.

În același an, 2009, am adresat Ministerului Transporturilor o interpelare prin care solicitam informații cu privire la perspectiva realizării centurii ocolitoare a Municipiului Dej. In 2011 situația era neschimbată, fapt pentru care am revenit cu o nouă interpelare privitoare la implementarea proiectului centurii ocolitoare a Dejului.

Subliniam că necesitatea centurii ocolitoare a rămas la fel de arzătoare, orașul Dej fiind un nod important de comunicații spre orașele Zalău și Satu-Mare, Tg.-Lăpuș, Baia-Mare, Bistrița,Suceava. Totodată, reaminteam că așezarea urbană a orașului pe șapte coline este un fapt cu implicații deosebite asupra circulației în interior și mai ales a traversării sale în lipsa unei centuri ocolitoare.

De această dată, cu adresa 9415/AB din 17.03.2011, am primit răspuns din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Potrivit acestuia, “Proiectul Tehnic la nivel de detalii de execuție “, pentru varianta Dej, a fost finalizat și urma să se implementeze, însă având în vedere perspectiva financiară 2007-2013, nu mai era posibilă alocarea de fonduri prin Programul Operațional Sectorial Transport, fiind acoperită cu proiecte întreaga sumă, ca urmare,  acest proiect devenea prioritar în Bugetul pe 2013.

În aceste condiții, în care urgența, importanța și necesitatea realizării centurii de ocolire a orașului au rămas cel puțin aceleași, vă întreb Domnule Ministru dacă  implementarea acestui proiect este cuprinsă în buget și aștept răspuns în scris și oral la problema ridicată.

Cornel Itu deputat PSD

Leave a Reply