Interpelare Alexandru Cordoş: Situatia locativa a familiilor de romi transferate in zona Pata Rât

La initiativa Grupului de Lucru al Organizatiilor Civice (gLOC), a avut loc, la data de 10 iunie a.c. in municipiul Cluj-Napoca, o vizita internationala de lucru denumita “Getting closer- EU Strategy for Roma and local realities” la care s-au dezbatut problemele stringente cu care se confrunta comunitatile marginalízate din Cluj-Napoca.

Evenimentul a avut loc inainte de adoptarea, la nivel european, a strategiei-cadru privind obiectivele Strategiilor Nationale de Incluziune a Romilor, elaborate in statele membre UE. Strategiile recomanda ferm autoritatilor publice implementarea unor proiecte de locuire integrata.

Reuniunea s-a bucurat de o larga participare: oficialitati europene, reprezentanti ai unor organizatii non-guvernamentale din Romania si strainatate, parlamentari clujeni. Din pacate,  interesul autoritatilor locale a lipsit si de aceasta data.

Invitatii au efectuat un tur  prin cele trei asezari ghetoizate de la Pata Rât:  asa numitele “locuinte sociale” de la “noul” Pata Rât, care gazduiesc 250 de persoane evacuate de pe strada Coastei in decembrie 2010; colonia  de pe strada Cantonului, formata in urma cu zece ani cu acordul tacit al municipalitatii, ai carei locatari ( aproximativ 400 de persoane) sunt dati in judecata si amenintati cu evacuarea fortata de Societatea Nationala “Caile Ferate Romane” si vechea colonie Dallas din apropierea gropii de gunoi, locuita de cateva decenii de aproape 1500 de locatari, majoritatea romi, care traiesc in conditii precare si lucreaza in economia gri a reciclarii si valorificarii deseurilor, in conditii explotatoare.

In cadrul conferintei de presa care a urmat, s-a vorbit de nerespectarea drepturilor omului, de segregare, apoi au fost expuse problemelele cu care se confrunta comunitatea de la Pata Rât, respectiv procedurile umilitoare de evacuare de pe strada Coastei in mijlocul iernii,  conditiile precare de trai din locuintele modulare supraaglomerate  unde peretii sunt plini de igrasie si acoperisurile au scurgeri de apa astfel ca sanatatea locatarilor este pusa in pericol.

Reprezentantii forumurilor internationale si–au exprimat sprijinul pentru implementarea, la Cluj-Napoca, a unor programe pilot de integrare sociala care sa asigure conditii sporite de locuire, acces la slujbe si educatie de calitate si amintesc autoritatilor locale ca dreptul la locuire si la un trai decent este un drept universal al fiecarui cetatean si ca fiecare om, fara discriminare, trebuie sa se bucure de acesta in demnitate.

Domnul Alexandros Tsolakis, director general pentru politici regionale la Comisia Europeana, a precizat: “Dorim sa convingem autoritatile locale ca e timpul sa isi schimbe modul de gandire, nu putem sa ii excludem pe oameni numai pentru ca sunt de etnie roma. Nu putem sa dislocam oamenii din oras si sa ii asezam la marginea orasului unde vor fi inevitabil marginalizati, de unde copiii nu se pot duce la scoala. Trebuie gasite solutii. E nevoie de o buna planificare, de bunavointa. “

Stimate domnule  prim-ministru,  asa cum am afirmat in cadrul reuniunii mai sus amintite la care am participat,  voi sprijini orice initiativa a societatii  civile de creare a unui parteneriat cu autoritatile locale.

 

Fata de cele prezentate mai sus, va rog sa-mi precizati:

–         daca cunoasteti situatia familiilor mai sus mentionata?

–   daca da, ce masuri intentionati sa luati pentru ca aceste familii, extrem de sarace din Cluj-Napoca, sa aiba sanse de reintegrare in societate?

– ce strategii intentionati sa adoptati pentru implementarea unor proiecte       de locuire care sa corespunda cerintelor Uniunii Europene?

– aveti in vedere sa va alaturati campaniilor nationale si internationale impotriva discriminarii si a rasismului, cat si promovarea unor drepturi fundamentale ale romilor?

 

Leave a Reply