Interpelare Alexandru Cordoş: Amânarea aderarii României la zona euro

Stimate domnule prim-ministru,

In proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, pe care l-ati elaborat recent si pe care urmeaza sa il inaintati Comisiei Europene, ati avansat intervalul 2013-2014 pentru intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-II. Cu toate acestea, anul trecut, Guvernul vehicula in mod explicit anul 2012 pentru intrarea in ERM-II si 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea monedei euro, angajamente care nu se mai regasesc in actualul program.

Recent, v-ati schimbat din nou pozitia, declarand ca “România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015” si ca nu avem « niciun fel de motiv ca astăzi să renunţăm la acest obiectiv », iar România “îşi îndeplineşte, prin măsurile luate, obiectivul aderării la euro în 2015”.

Stimate domnule prim-ministru, vin si va intreb:

–  Daca masurile de reforma economica adoptate de Guvern au fost reale si corecte, de ce este nevoie de o amanare de doi ani pentru indeplinirea obiectivului aderarii la zona euro?

– Ce semnifica aceste pozitii oscilante din partea Guvernului care dau un semnal extrem de negativ eventualilor investitori straini interesati de piata romaneasca?

–  Se pregateste Romania cu adevarat sa intre in zona euro?

–  Dincolo de infiintarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro si masurile  adoptate de Banca Nationala, ce alte pregatiri concrete intreprinde Guvernul pe acest palier?

–  Sau poate ati plasat in interventia publica a domniei voastre asupra acestui subiect sintagma “astazi” doar cu gandul la apropiatul ciclu electoral din 2012 si la posibilitatea ca “maine” sa vehiculati un alt termen pentru aderare?

Lasă un răspuns