Interpelare Alexandru Cordoş: Amânarea aderarii României la zona euro

Stimate domnule prim-ministru,

In proiectul programului de convergenta pentru perioada 2011-2014, pe care l-ati elaborat recent si pe care urmeaza sa il inaintati Comisiei Europene, ati avansat intervalul 2013-2014 pentru intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb ERM-II. Cu toate acestea, anul trecut, Guvernul vehicula in mod explicit anul 2012 pentru intrarea in ERM-II si 1 ianuarie 2015 pentru adoptarea monedei euro, angajamente care nu se mai regasesc in actualul program.

Recent, v-ati schimbat din nou pozitia, declarand ca “România îşi menţine obiectivul de aderare la zona euro în 2015” si ca nu avem « niciun fel de motiv ca astăzi să renunţăm la acest obiectiv », iar România “îşi îndeplineşte, prin măsurile luate, obiectivul aderării la euro în 2015”.

Stimate domnule prim-ministru, vin si va intreb:

–  Daca masurile de reforma economica adoptate de Guvern au fost reale si corecte, de ce este nevoie de o amanare de doi ani pentru indeplinirea obiectivului aderarii la zona euro?

– Ce semnifica aceste pozitii oscilante din partea Guvernului care dau un semnal extrem de negativ eventualilor investitori straini interesati de piata romaneasca?

–  Se pregateste Romania cu adevarat sa intre in zona euro?

–  Dincolo de infiintarea unui Comitet interministerial pentru trecerea la euro si masurile  adoptate de Banca Nationala, ce alte pregatiri concrete intreprinde Guvernul pe acest palier?

–  Sau poate ati plasat in interventia publica a domniei voastre asupra acestui subiect sintagma “astazi” doar cu gandul la apropiatul ciclu electoral din 2012 si la posibilitatea ca “maine” sa vehiculati un alt termen pentru aderare?

Leave a Reply