Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, model de profesionalism medical în România

Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor deputaţi,

În această declaraţie politică aş vrea să aduc în atenţia dumneavoastră Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj, un spital care reprezintă un model de profesionalism şi bună credinţă, un loc al excelenţei medicale din România. Am participat săptămâna trecută la Ziua Porților Deschise de la Institutul Oncologic „ Prof. Dr. Ion Chiricuță”, şi am remarcat înalt profesionalismului, modestia și exigența cadrelor medicale, conduse de Șef Lucrări Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, alături de Prof. Dr. Alexandru Irimie. Şi alături de ei, fiecare angajat înţelege că munca cu pacienţii bolnavi de cancer ţine de vocaţie, nu de meserie. Am dorit să afirm public în forul legislativ al României că respect şi preţuiesc dedicația cu care sunt îngrijiți pacienții cât și marea contribuție în dezvoltarea sistemului de sănătate din țară.

Cred că asemenea instituţii sunt cele care merită toată atenţia şi grija noastră: ele trebuie susţinute, financiar, în primul rând. Dar, din când în când, merită acea recunoaştere pe care o datorăm profesionistului tăcut care ne schimbă viaţa fără să ceară nimic în schimb. Şi acea recunoaştere se oferă prin altceva decât bani.

Aşadar, vă rog să urmăriţi alături de mine o scurtă trecere în revistă a muncii titanice depuse într-un singur an la Institut. Institutul a fost fondat în 1929 şi are 738 de angajaţi. Aceştia tratează peste 13.000 de pacienţi noi în fiecare an. Doar în 2012, în cadrul Institutului au fost realizate 8000 de intervenţii chirurgicale, 28.000 de servicii de chimioterapie şi alte 27.000 de servicii de radioterapie. 45% din numărul pacienţilor pe care Institutul îi tratează anual provin din toate judeţele ţării, 22% din Cluj iar restul din toate celelate judeţe ale Transilvaniei. Institutul derulează şi programe de prevenţie şi screening, iar cazuistica generală relevă că cei mai mulţi pacienţi înregistraţi suferă de probleme oncologice legate de ginecologie. Cancerul la sân, cancerul aparatului digestiv şi afecţiunile oncologice în zona ORL sunt, de asemenea, tratate în număr mare la Oncologia din Cluj. În fiecare an, 738 de angajaţi realizează peste 100.000 de consultaţii. De asemenea, trebuie să mai arăt că Institutul este şi un exemplu de cheltuire eficientă a banilor publici, şi o dovadă în plus al faptului că omul chiar sfinţeşte locul.

Cred că numerele vorbesc de la sine şi nu mai e necesar să adaug nimic. În afară de mulţumirile şi aprecierea noastră pentru o activitate prodigioasă şi pornită din suflet în slujba cetăţenilor!

Şi atunci, stimaţi colegi, dacă aceşti oameni care salvează în fiecare zi vieţi îşi păstrează modestia, cumpătul şi bunul simţ, noi, cei aleşi temporar în funcţii de conducere şi în poziţii care ne dau o anumită putere, noi cum avem grijă de aceste detalii? Ne întrebăm vreodată: ce facem noi practic, cu ce ajutăm noi, prin activitatea noastră, cetăţenii care ne aleg? Care sunt deciziile bune, care aduc linişte şi prosperitate familiilor? Şi dintre acestea, pe câte le promovăm şi le susţinem? Cred că abia atunci când o să putem să răspundem senin la toate aceste întrebări, abia atunci când proiectele noastre vor aduce creşterea calităţii vieţii, liniştea familiilor şi prosperitatea lor, abia atunci vom putea să spunem şi despre un politician sau altul că e un om care sfinţeşte locul.

Vă mulţumesc,

Bucureşti, 19 noiembrie, 2013

Leave a Reply