Din ciclul “După război, mulţi viteji se-arată”: Acordul economic cu China

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

România a reuşit să parafeze săptămâna trecută acorduri comerciale vitale pentru economia naţională cu unul dintre cele mai curtate state la nivel mondial atunci când ne referim la investiţii. Toate acestea vin ca urmare a politicii Guvernului Ponta, ca rezultat al deschiderii şi interesului arătat faţă de reînnodarea  legăturilor diplomatice cu China. Este o reuşită istorică, ce va avea, indiscutabil, efecte favorabile pentru economia noastră, iar dacă state precum Germania, Franţa sau Italia, mari puteri ale Europei, nu şi-au permis să ignore dezvoltarea relaţiilor economice cu Republica Populară Chineză, iată că mă văd nevoit să vă amintesc că, de la înălţimea funcţiei sale, fostul premier Emil Boc a făcut-o cu o nonşalanţă greu de imaginat, „acompaniat”, desigur, de ex-ministrul de Externe Teodor Baconschi.

Ca primar al Clujului, Emil Boc, mima în vara acestui an interesul pentru investiţiile chinezilor în economia locală, sonda, spre binele alegătorilor, oportunităţi de afaceri în vizita făcută în China. Asta, bineînţeles, după ce guvernul USL a depus efortul de a restabili legături diplomatice cu guvernul Republicii Populare Chineze, iar ca răspuns, două corporaţii şi-au arătat interesul de a dezvolta afaceri la Cluj. Dar de ce să nu profite domnul Emil Boc de beneficiile de imagine pe care i le poate aduce munca altuia?

Stimaţi colegi, România a fost privată de legături diplomatice şi economice cu China timp de 9 luni în perioada Guvernării Boc. România nu a avut timp de 9 luni reprezentant în China pentru că domnul ambasador Viorel Isticioaia-Budura, un om deosebit şi un diplomat excelent care a vorbit în numele României la Beijing din 2002 până în 2010, a fost trimis la Bruxelles, ca director general pentru Asia în cadrul Serviciului European de Acţiune Externă din cadrul Comisiei Europene. Însă, deşi România a fost onorată prin funcţia pe care a ocupat-o domnia sa, postul de ambasador al României în China a rămas vacant nepermis de mult, din cauza indiferenţei lui Emil Boc şi a ministrului de Externe Teodor Baconschi faţă de interesul naţional! Unul dintre efectele acestei politici dezastruoase a fost acela că mii de oameni care munceau la combinatul de hârtie şi celuloză Someş Dej, aflat în Colegiul nr.6 Dej, Circumscripţia nr.13 Cluj, pe care îl reprezint, au fost trimişi acasă. Toate acestea în contextul în care o mare corporaţie chineză, AVIC International, îşi afirmase deschiderea pentru investiţii masive în combinatul de hârtie şi celuloză, mai mult, semnase un Memorandum cu firma Someş Dej SA, în cadrul unei delegaţii care a avut loc în perioada 13 – 21 octombrie 2010, la care am participat personal, în China. Degeaba i-am cerut atunci domnului Bachonschi sprijinul pentru încheierea contractului, ştiut fiind faptul că AVIC International, potrivit legislaţiei chineze, trebuia să parafeze acordul prin intermediul guvernului Republicii Populare Chineze. În ciuda insistenţelor, Guvernul Boc şi Ministerul de Externe au refuzat orice cale de dialog, întorcând spatele, ignorând interpelările şi scrisorile trimise spre domniile lor. Ambasador nu aveam, în condiţiile în care diplomaţii au un rol cheie în astfel de relaţii economice, Ministerul de Externe s-a dovedit complet lipsit de interes, iar primul ministru la fel de nepăsător, deşi acum, din calitatea de primar se arată grijuliu faţă de potenţialul investiţiilor chinezeşti pe plan local şi face “vizite de lucru” de dragul popularităţii.

Lăsându-i fostului premier bucuria de a da comunicate de presă în care să îşi arate, desigur, pe hârtie, spirjinul şi interesul pentru dezvoltarea economiei prin vizite de curtoazie în China, un lucru e cert: Guvernul USL a reuşit să parafeze 13 acorduri prin care atrage investiţii de 8,7 miliarde de euro prin proiecte energetice, de infrastructură feroviară şi export de alimente. Şi da, domnule Boc, chinezii vor investi un miliard de euro în centrala Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj, dar nu pentru că aţi avea dumneavoastră vreun merit.

Vă mulţumesc!

Cornel Itu,

Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Reply