Doctrina

Doctrina Social-Democrată

Pe parcursul ultimului deceniu al secolului trecut, partidele care au format PSD au avut programe și practici de guvernare variind de la socialism democratic (PSM, PS) și social-democrație (PSDR), la un mix de democrație-socială și pragmatism în ale guvernării (PDSR).

PSD, format în 2001 prin uniunea Partidului Democrației Sociale din România cu Partidul Social Democrat Român, are o doctrină social-democrată aflată în legătură cu social-democrația europeană contemporană. La originea sa stă Conferința „Social Democrația în România. Viitorul 2000”, organizată în 1998 de către Fundația Friedrich Ebert, la care au participat PDSR, PSDR, Partidul Socialist (care apoi a fuzionat cu PSDR), Alianța pentru România (care a parăsit apoi stânga, alipindu-se la PNL) și Partidul Democrat (care a parăsit apoi stânga, aderând la mișcarea populară). Scopul acestei conferințe a fost unificarea stângii românești și creionarea unui program de racordare a acesteia la social-democrația europeană. Ideile, teoriile și tezele elaborate inițial au fost puse la baza strategiei și programului de guvernare din perioada 2000-2004, iar rectificarea lor în practica guvernării a adus corectivele de rigoare.

În cursul legislaturii curente Partidul Social Democrat și-a reorientat majoritatea politicilor, trecând din logica sfârșitului tranziției și a integrării europene, la un curs de acțiune de factură social-democrată și progresistă. Politicile susținute de PSD începând cu 2004, subsumate proiectului România Socială.

Identitatea Social-Democrată

1. Vrem o societate în care dezvoltarea liberă a fiecăruia să contribuie la dezvoltarea liberă a tuturor.

2. Considerăm că oamenii sunt cea mai importantă resursă. Investiţia în oameni stă la baza credinţei noastre. Toţi cetăţenii ţării trebuie să aibă acces egal la drepturi, obligaţii şi oportunităţi. Cultura, educaţia permanentă, sănătatea sunt drepturi egale pentru toţi iar nu privilegii.

3. Susţinem munca bine organizată ca izvor al bunăstării individuale şi naţionale. Vrem să creăm oportunităţi pentru cât mai multe locuri de muncă. Munca bine plătită este cea mai bună protecţie socială.

4. Garantăm şi protejăm proprietatea privată dobândită legal. Proprietatea acumulată prin încălcarea legii este un atentat la libertatea şi bunăstarea celorlalţi.

5. Apărăm dreptatea şi solidaritatea socială. Ele sunt, întotdeauna, condiţii esenţiale pentru progres în economie, în cunoaştere, în viaţa de zi cu zi.

6. Milităm pentru un nou Stat social, aliat al cetăţenilor în bătălia pentru eliminarea sărăciei. El va fi sprijinul cel mai puternic pentru adaptarea tuturor la schimbările pe care viitorul le va aduce. El va fi principala resursă pentru reinstaurarea încrederii între oameni, între oameni şi instituţii, pentru construcţia unei societăţi solidare, responsabile faţă de toţi membrii săi.

7. Promovăm competiţia liberă a valorilor în slujba interesului naţional.

8. Apărăm minorităţile legitime. Toţi cei lipsiţi de apărare, vulnerabili, exploataţi din punct de vedere economic, social şi moral găsesc în noi tot sprijinul de care au nevoie.

9. Încurajăm iniţiativa cetăţenească şi manifestarea spiritului comunitar. Suntem un spaţiu politic deschis către toate ideile şi soluţiile care sunt inspirate de valorile noastre fundamentale, valorile Europei Sociale: solidaritatea, libertatea, egalitatea, justiţia socială şi responsabilitatea.

10. Acţionăm pentru modernizarea permanentă a societăţii româneşti, pentru integrarea ei deplină în familia europeană. Pentru toate acestea ne angajăm, politic şi moral, în faţa cetăţenilor României!

Lasă un răspuns