Descentralizarea, un prim pas către modernizarea statului de drept

Stimaţi colegi,

Poate că v-aţi obişnuit ca această sintagmă, modernizarea statului de drept, să fie folosită doar de către anumiţi politicieni, care au confiscat sensul acestor cuvinte în propriul beneficiu. Vorbim de câţiva ani buni de modernizarea statului, timp în care administraţia a devenit tot mai greoaie, mai voluminoasă, iar centralizarea deciziei face ca toate procedurile să dureze foarte mult şi să depindă de tot mai mulţi factori.

În acest context intervine Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică. Rolul acestei legi este acela de a uşura accesul la deciziile adeministrative, de a face sistemul administrativ mai flexibil şi mai apropiat de ceea ce fiecare contribuabil are nevoie.

Acum, s-a discutat de transformarea preşedinţilor de Consiliu Judeţean în “baroni locali cu puteri sporite”, şi vreau să vă spun că mă deranjează această opinie. Ea porneşte de la premisa clară că toţi preşedinţii de Consilii funcţionează, la nivel judeţean, ca niste lideri exclusiv politici, şi care exercită presiunea aparatului de partid asupra tuturor deconcentratelor şi instituţiilor de decizie locale. Şi probabil că este aşa în multe cazuri, dar nu în toate. În primul rând, şefii Consiliilor Judeţene sunt aleşi uninominal, şi activitatea lor este în esenţă una administrativă, apoi una politică.

În al doilea rând, preşedinţii Consiliilor sunt supravegheaţi şi verificaţi în deciziile lor de către secretarii judeţeni, care contrasemnează legalitatea deciziilor, apoi de către prefecţii fiecărui judeţ. În aceste condiţii, descentralizarea propusă de guvernarea PSD nu poate fi văzută ca o potenţare a forţei şefului judeţean, ci mai degrabă ca o responsabilizare a lui.

Apoi, trebuie să ţinem cont că este vorba de un proiect curajos care presupune decizii dificile. Altfel, dacă descentralizarea ar fi fost uşor de făcut, probabil o făcea Emil Boc. În perioada în care acesta a fost premier, a vorbit foarte mult de descentralizare şi regionalizare, dar nu a fost capabil să ia nicio decizie, deşi beneficia de o majoritate largă în Parlament.

Nu în ultimul rând, trebuie să vedem acest proces ca un prim pas făcut în scopul regionalizării. Dacă după descentralizare nu mai urmează nimic, ea poate să fie un eşec. Dacă ea deschide calea unei reorganizări administrative ample care simplifică viaţa cetăţeanului care plăteşte taxe, deja vorbim de o adevărată reformă, nu o schimbare pe hârtie a puterii de decizie.

Şi trebuie să înţelegem, stimaţi colegi, că şi regionalizarea şi descentralizarea au la bază principii simple care funţionează deja în Uniunea Europeană. Cel mai important dintre ele este apropierea deciziilor importante de cetăţean, precum şi creşterea responsabilităţii administraţiilor locale în administrarea bugetelor. Şi, de ce nu, o formă de independenţă administrativă, adică a deciziilor privind direcţiile de investiţie a banilor.

Atunci când cetăţeanului îi va fi simplu să urmărească traiectoria banilor pe care îi plăteşte statului sub formă de impozite şi taxe, va deveni mai atent la deciziile administrative şi va începe să penalizeze tot mai mult corupţia şi proasta gestionare a fondurilor. Descentralizarea, înainte de toate, este o formă de reorganizare care îi va face pe liderii locali să înţeleagă că nu mai pot să ignore nevoia de dinamizare şi performanţă a tuturor unităţilor administrative.

Dar, revin, cel mai important este că descentralizarea este un prim pas făcut înspre sistematizarea şi crearea unui nou sistem public, care oferă feed-back rapid, care cunoaşte problemele locale mai bine decât puterea centrală, care va economisi timpul şi banii cetăţenilor. Pentru toate acestea, se poate spune că, prin acest proiect, guvernul Ponta face un prim pas real înspre modernizarea statului de drept!

Vă mulţumesc!

Bucureşti, 19 noiembrie, 2013

Leave a Reply