Deputatul USL Cornel Itu: Consider că mi-am făcut datoria faţă de cetăţenii care m-au ales

Social democratul Cornel Itu candidează din partea USL pentru un nou mandat de deputat în Colegiul 6 din zona Dej. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Itu vorbeşte despre problemele oamenilor din acest colegiu, soluţiile care s-ar impune pentru relansarea economică a zonei şi despre cum poate fi îmbunătăţit sistemul de învăţămînt. Totodată, parlamentarul face o analiză a activităţii sale din cei patru ani de mandat şi explică de ce alegătorii din zona Dej au în continuare încredere  în el.

Rep: În ce fel vă puneţi la curent, din Bucureşti, cu situaţia zonei pe care o reprezentaţi?

Deputat Cornel Itu: Problemele cetăţenilor din colegiul meu sînt mereu în atenţia mea. Am consilieri la Dej, am un birou parlamentar, unde ascult toate sugestiile şi dorinţele prezentate de oameni, rudele mele şi numeroşi colaboratori, prieteni şi cunoştinţe locuiesc în această zonă şi mă informează permanent asupra situaţiei. În plus, fac naveta periodic, vin acasă la fiecare sfîrşit de săptămînă şi am multe întîlniri în care încerc să aflu ce probleme există şi să caut soluţii pentru acestea.
Rep: Care sînt problemele şi atuurile specifice zonei Dej-Gherla?
Deputat Cornel Itu: Problemele de aici nu diferă prea mult de cele din restul ţării: sărăcie, lipsa infrastructurii, locuri de muncă puţine, dotări proaste în sistemul de sănătate şi de educaţie etc. Dejul a fost defavorizat şi de condiţia sa de oraş monoindustrial, din care şi-a revenit cu greu şi incomplet după revoluţie. Atuurile ar fi apropierea de Cluj, un pol important de dezvoltare, localizarea pe o axă importantă de transport spre Occident, forţa de muncă calificată şi relativ ieftină, resursele naturale şi umane care au un potenţial imens şi aşteaptă să fie puse în valoare.

Rep: Există soluţii pentru a revigora activitatea economică din zona noastră?

Deputat Cornel Itu: Sigur că există, mai ales acum, cînd USL a ajuns la putere şi putem avea sprijinul autorităţilor naţionale pentru demersurile noastre. Pe lîngă politicile economice aplicate la nivelul întregii ţări, vom apela la o serie de măsuri menite să stimuleze dezvoltarea la nivel local. Atragerea de fonduri europene este o prioritate, dispunem încă de mulţi bani necheltuiţi, oferiţi de Uniunea Europeană, care ar putea scoate din sărăcie zone defavorizate, în special din mediul rural. Prin reducerea birocraţiei şi o implicare mai activă a factorilor de conducere, vom atrage investitori străini şi români, care pot crea noi locuri de muncă. De asemenea, vom încerca să aducem şi investiţii guvernamentale în zonă; aş menţiona aici o hidrocentrală pe Someş, proiect în care m-am implicat personal şi pe care îl voi susţine cu tărie în continuare.

Rep: Mai poate fi salvat combinatul de celuloză şi hîrtie din Dej?

Deputat Cornel Itu: Trebuie să fim realişti şi să recunoaştem că lumea s-a schimbat, economia secolului XXI diferă de cea din veacul trecut, din cauza automatizării, astfel că mai există puţine fabrici cu zeci de mii de muncitori. Nu vom mai avea niciodată la fel de mult personal angajat cum exista în 1989, chiar dacă fabrica ar produce de 10 ori mai mult, deoarece tehnologia modernă a crescut enorm productivitatea. Soluţia este însă transformarea zonei într-o platformă industrială pe care să activeze mai multe firme, cu domenii de activitate diferite, care împreună pot angaja un număr mare de muncitori. Parţial acest lucru se întîmplă deja, în clădirile fostului combinat funcţionînd cîteva companii mici şi medii. Investiţia preconizată cu partenerii chinezi nu s-a mai realizat, din păcate. S-au pus multe speranţe în aceasta, fiind mediatizată intens. Însă vom căuta în continuare noi soluţii pentru a extinde activitatea fabricii principale, producătoare de celuloză şi hîrtie. În paralel, administraţia locală din Dej dezvoltă parcuri industriale, cel finalizat în prezent fiind deja complet ocupat, asigurînd astfel locuri de muncă pentru cîteva mii de persoane.

Rep: Cum poate fi ajutat sistemul de învăţămînt din judeţul nostru?

Deputat Cornel Itu: M-am implicat personal în sprijinirea şcolilor şi liceelor din Dej şi împrejurimi, prin donaţii personale, premii oferite olimpicilor şi elevilor cu merite deosebite, precum şi prin dialogul cu instituţiile statului care asigurau finanţarea acestora. Voi continua să susţin învăţămîntul local, să militez pentru atragerea de fonduri europene şi naţionale pentru reabilitatea clădirilor şi dotarea lor, iar colegii mei de specialitate din Uniunea Social-Liberală se vor ocupa de reforma profundă a sectorului de educaţie, la nivelul întregii ţări.

Rep: Se tot vorbeşte despre un spital regional de urgenţă lîngă Cluj. Ce se întîmplă însă cu restul spitalelor şi plata medicilor?

Deputat Cornel Itu: Am reuşit în ultimii ani să aduc fonduri importante pentru spitalele din zonă, de altfel am alocat suma pusă la dispoziţia mea în calitate de parlamentar Spitalului Municipal din Dej. Sistemul este categoric subfinanţat, se vede acest lucru zi de zi, din tragediile care au loc şi din plecarea a numeroşi medici în străinătate. Voi continua să sprijin în măsura posibilităţilor spitalele din zonă, pentru a asigura necesarul locuitorilor de aici, care poate fi acoperit cu greu în prezent, după ce administraţia PDL a închis numeroase unităţi sanitare. Reforma domeniului sănătăţii propusă de USL va rezolva pe termen mediu şi lung problema banilor, aducînd România în rîndul statelor civilizate în această privinţă.

Rep: Cum aţi caracteriza activitatea dumneavoastră legislativă?

Deputat Cornel Itu: Numeric vorbind, am avut peste 200 de luări de cuvînt, declaraţii politice, propuneri legislative, întrebări, interpelări şi moţiuni. Principalele puncte care m-au preocupat au fost cele din zona socială, fiind membru în comisia de politici economice. Am reuşit să finalizez legea mecenatului şi am propus ridicarea pragului de la 2 la 5% pentru donaţii şi reducerea impozitului pe profit. Am încercat să ajut cît mai mult autorităţile locale din colegiul meu în relaţia cu autorităţile naţionale, chiar şi în perioada cînd eram în opoziţie, reuşind astfel să obţin fonduri pentru drumuri, şcoli, spitale şi biserici.

Rep: De ce ar trebui cetăţenii să vă realeagă în funcţia de deputat?

Deputat Cornel Itu: Consider că mi-am făcut datoria faţă de cetăţenii care m-au ales, dar cred că misiunea mea nu s-a încheiat şi voi avea ocazia, în noul mandat, să duc mai departe proiectele mele, avînd acum şi ajutorul unei majorităţi parlamentare favorabile. Nu pot face minuni şi nu am promis niciodată oamenilor lucruri imposibile. Seriozitatea şi onestitatea sînt mult mai importante pe termen lung, nu am făcut campanie cu proiecte grandioase, nu am propus soluţii spectaculoase şi nerealiste şi cred că oamenii au apreciat asta. Polticienii care ignoră bunul simţ nu au decît de pierdut. Eu am conştiinţa împăcată că am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a oferi celor pe care îi reprezint un trai mai bun şi o rază de speranţă pentru viitor, pentru copiii noştri, pentru viitorul nostru, al tuturor. Aştept să fiu judecat la vot, pe 9 decembrie, pentru ceea ce am făcut. Am credinţa că voi obţine încrederea cetăţenilor, pentru a continua pe acest drum încă 4 ani!

Leave a Reply