Dej – Proiecte şi probleme discutate la întâlnirea cu prefectul Gheorghe Vuşcan

DSCF2263Joi, 14 februarie, prefectul Gheorghe Vuşcan, împreună cu vicepreşedintele consiliului judeţean, Ioan Oleleu şi şefii direcţiilor deconcentrate din judeţ, au fost prezenţi la Dej, cu prilejul unei reuniuni de lucru care s-a desfăşurat la sediul Primăriei municipiului, în prezenţa primarului Costan Morar. La întâlnire au participat de asemenea, senatorul Alexandru Cordoş, deputatul Cornel Itu, primarii de comună din Colegiul Electoral 6, consilieri locali şi reprezentanţi ai unor structuri administrative şi economice locale. Deşi scopul reuniunii l-a constituit în principal susţinerea proiectelor majore ale zonei pentru bugetul multianual 2012 – 2013, au fost supuse discuţiei şi un număr însemnat de probleme întâmpinate de primarii comunelor, majoritatea fiind legate de accesarea fondurilor europene, dar şi de infrastructură, educaţie, sănătate şi învăţământ. Cea mai mare îngrijorarea a primarilor rămân însă, arieratele şi plăţile restante. Deşi pot să apeleze la credite de trezorerie, în opinia lor, acest lucru ar accentua şi mai mult gradul de îndatorare a comunelor. Mai exact, primăriile pot solicita de la Ministerul Finanţelor Publice, până la data de 29 martie , contractarea de împrumuturi, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, cu o rată a dobânzii situată la nivelul ratei dobânzii de politică monetară practicate de Banca Naţională a României, în vigoare la data acordării împrumutului. Această posibilitate, precum şi condiţiile în care se acordă împrumuturile sunt stabilite de normele metodologice de aplicare a prevederilor articolelor, 2, 3, 4 şi 5 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 3 din 30 ianuarie 2013. În rest, o bună parte din discuţii au constituit în fapt, o reluare a subiectelor deja dezbătute în cadrul întâlnirii avute de prefect, cu fermierii.

În ce priveşte Dejul, problemele aflate în atenţia primarului şi a deputatului Cornel Itu – care a adresat, în acest sens, mai multe interpelări miniştrilor de resort – parte din ele sau rezolvat, în timp ce altele au rămas în stand by, cum ar fi: lucrările „campusului” de la Grup Şcolar „Someş”, situaţia drumului de acces spre Târgu Lăpuş, traficul de pe strada Văii (suprasolicitat în perioada de iarnă de tirurile societăţilor de deszăpezire), reevaluarea intersecţiei străzilor Bistriţei cu Baia etc. Probleme care îşi aşteaptă rezolvarea pentru a nu perturba implementarea următoarele proiecte pe care le are în vedere administraţia locală. Continuarea reabilitării de străzi şi extindere reţeaua de apă şi canalizare, centura de ocolire a Dejului, reabilitarea centrului istoric, extinderea Parcului Balnear Toroc cu Aqualand sau reînnoirea parcului auto pentru transportul în comun fiind doar câteva dintre proiectele majore vizate pentru dezvoltarea municipiului.

În încheiere, participanţii au apreciat utilitatea acestei întâlniri şi faptul că li s-a oferit ocazia de a-şi expune problemele. „La care trebuie să găsim răspunsuri!” – a concluzionat prefectul Gheorghe Vuşcan.

Leave a Reply