DECLARAŢIE POLITICĂ

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş pare să fie o acţiune ce are drept scop încingerea spiritelor radicalilor din  Transilvania, fie ei români sau maghiari. În acest moment, avem senzaţia că la conducerea ţării se află doar UDMR, şi că PD nu are altă soluție decât să execute toate ordinele pe care le primeşte de la liderii acestei formaţiuni.

Încăpăţânarea de a susţine şi promova proiectul de înfiinţare a noii facultăţi, fără a avea aprobarea Senatului Universităţii, aşa cum cere Legea Educaţiei Naţionale, ne duce cu gândul la faptul că, atunci când e vorba de păstrarea ciolanului, chiar şi numai pentru câteva luni, legea devine opţională pentru reprezentanţii PD. Potrivit legii asumate tocmai de ardeleanul Emil Boc, la UMF Târgu Mureş, definită ca o universitate multiculturală, pot exista linii de predare în limba maternă, nu este nevoie de înfiinţarea unei facultăţi în acest sens. Faptul că, deocamdată, nu s-a realizat această linie are drept cauză tocmai lipsa profesorilor vorbitori de limbă maghiară! Or, în acest context, a înfiinţa o facultate nouă nu poate duce decât la o scădere a calităţii actului didactic şi pentru studenţii vorbitori de limbă română şi pentru nativii maghiari. De altfel, situaţia a fost foarte bine exprimată de preşedintele ARACIS, dl Ioan Curtu, care a declarat că „situaţia de la UMF Târgu Mureş ar putea semăna cu transformarea unui cal în doi măgari”. Studenţii maghiari fac toate cursurile teoretice în limba maternă şi doar lipsa cadrelor didactice vorbitoare de maghiară îi împiedică să fie la fel şi în cazul cursurilor practice.

Având în vedere prevederile legale în vigoare, considerăm că înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş este ilegală. Solicităm preşedintelui PD Emil Boc să ceară miniştrilor acestei formaţiuni politice, în special domnului Cătălin Baba, deţinătorul portofoliului educaţiei, să nu aprobe acest proiect de hotărâre şi să nu distrugă şi ceea ce a mai rămas bun în România, şi anume universităţile! Cerem parlamentarilor ardeleni ai PD să le reamintească tuturor colegilor lor aflaţi în funcţii de demnitate publică faptul că maghiarii din Transilvania au toate drepturile impuse de legislaţia internaţională şi că nu este nevoie să mai stea în genunchi în faţa miniştrilor UDMR, nu trebuie să facă exces de zel în îndeplinirea doleanţelor acestora numai pentru a rămâne cocoţaţi în fotoliile din Palatul Victoria.

Înțelegem că celor din PD le este necesar să rămână la butoane pentru a încerca să fraudeze alegerile din acest an, de altfel, singura șansă a partidului patronat de Băsescu de a mai salva din scorul electoral dezastruos. În plus, odată pierdute alegerile, celor aflați azi la putere le este teamă că justiția își va face datoria și va pune pe rol dosarele controversate ale liderilor PD.

Nimeni nu îşi doreşte să avem parte de evenimente comparabile cu cele din martie 1990 și nu considerăm că mai este posibil, dar când obrăzniciei şi şantajului i se răspunde plecând capul, orice este posibil, inclusiv ca cetăţenii să încerce să își rezolve de unii singuri problemele.  De la acele nefericite evenimente şi până azi UDMR a aplicat politica „paşilor mărunţi”, obținând aproape tot ce şi-a dorit. PD practică acum acelaşi gen de politică, cu diferenţa că e vorba de paşi înapoi! Suntem convinşi că după ce vor constata că au mai făcut un pas, cam mare de data asta, prin şantaj, liderii UDMR vor proceda la fel, înainte de finalul acestei sesiuni, şi în cazul Statului minorităţilor. Ne putem aştepta chiar şi ca mult dorita autonomie teritorială să fie acceptată de PD, doar pentru a rămâne la putere. Oricum, USL va ataca în contencios administrativ această HG care permite scindarea UMF Târgu Mureș pe criterii etnice.

În acest context, parlamentarii clujeni ai PNL şi PSD solicită Parlamentului României să adopte un punct de vedere oficial cu privire la acest proiect de Hotărâre de Guvern. Din noua facultate nu vor ieşi medici mai buni decât din cele existente, dar vor ieşi, în mod cert, oameni încrâncenaţi, despărţiţi de guvernanţi pentru care legea nu mai înseamnă nimic, demnitatea este vorbă în vânt, pentru care contează doar puterea şi privilegiile oferite de aceasta!

Evoluţia evenimentelor din sfera politicului, cu deosebire în ultimele zile, ne face să ne întrebăm cine guvernează de facto în România şi cât mai sunt dispuşi preşedintele Traian Băsescu şi PD să cedeze şantajului UDMR?

Leave a Reply