Declaratie politică, Itu: Un semnal pozitiv pentru eradicarea sărăciei: fondurile europene au fost deblocate

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

Data de 17 octombrie marchează, în întreaga lume, „Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei”. În anul 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a definit scopul acestei zile, acela de a atrage atenţia asupra necesităţii de a face din eradicarea sărăciei o prioritate la nivel global. Totodată, platforma europeană de combatere a sărăciei şi excluziunii sociale este una dintre iniţiativele majore ale Strategiei Europa 2020 pentru creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii. Ţinta acestei iniţiative este sprijinirea statelor membre în îndeplinirea obiectivului care vizează scoaterea a 20 de milioane de persoane de sub ameninţarea sărăciei şi a excluziunii sociale. Între cele cinci domenii de acţiune ale platformei se află şi o mai bună utilizare a fondurilor UE pentru a sprijini incluziunea socială. Comisia a propus alocarea a 20% din Fondul social european combaterii sărăciei şi excluziunii sociale, actualul exerciţiu de programare desfăşurându-se pe perioada 2007-2013.  Însă, fondurile nu intră singure în sacul României, ci statul trebuie să elaboreze programe operaţionale. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al absorbţiei fondurilor structurale în perioada 2007-2013, fiind singurul stat din blocul comunitar care a cheltuit mai puţin de 20% din banii alocaţi, deşi a avut o rată de contractare de aproape 70% în perioada 2007-2011, a informat raportul strategic pe anul 2013 privind politica de coeziune. Iată cum arată tabloul guvernării Boc!

Realitatea este că ţara noastră a figurat, în mod constant în ultimii ani, pe lista statelor membre ale UE cu cele mai mari procente ale populaţiei aflată în sărăcie, mai ales în rândul tinerilor. Şomajul, lipsa de oportunităţi şi marginalizarea în societate sunt principalele cauze ale sărăciei.  Fosta guvernare a României a amplificat acest fenomen, prin măsurile de austeritate luate din cauza lipsei de competenţă şi de viziune.  Cel mai ridicat nivel de sărăcie se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care lucrează – 30,7%, faţă de 11,2% în UE, iar cea mai ridicată rată a sărăciei absolute, 8,4%, se înregistrează la grupa de vârstă 15-19 ani, conform reprezentanţilor UNICEF în România. Aceste statistici alarmante cer măsuri eficiente, fără amânare.

Actuala guvernare a reuşit să remedieze dezastrul creat de PDL în privinţa fondurilor europene, iar finanţarea a fost deblocată şi relansată, astfel, din 8 octombrie ţara noastră nu mai are programe sectoriale suspendate. De asemenea, procentul fondurilor accesate a crescut de la 7%, în luna mai 2012, la 24%. România a primit o alocare de 21, 4 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, pentru fonduri structurale, iar absorbţia acestor bani pentru dezvoltare durabilă, mediu, transporturi, creşterea competitivităţii, agricultură şi nu în ultimul rând pentru educaţie va fi garanţia unei creşteri a nivelului de trai a cetăţenilor, prin crearea de locuri de muncă şi implicit reducerea procentului de persoane ameninţate de riscul sărăciei.

Prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), 9.500 de tineri au fost atraşi spre agricultură, devenind fermieri, primind fiecare suma de 40.000 de euro pentru instalarea în mediul rural. Programul se va relua şi anul viitor, iar cuantumul finanţării ar putea creşte la 70.000 de euro pentru fiecare tânăr fermier, s-a exprimat domnul ministru Daniel Constantin. În acest context, informarea segmentelor de populaţie cărora li se adresează acest tip de programe este esenţială, prin campanii susţinute, de a căror organizare să se ocupe toate oficiile judeţene pentru consultanţă agricolă, în colaborare cu primăriile comunelor şi APIA. De asemenea, cred că ar trebui reluată campaniaCaravana fondurilor europene pentru satul românesc”, desfăşurată la sfârşitul iernii trecute sub sloganul PNDR vine în satul tău”. Bani vor fi, trebuie doar o bună diseminare a informaţiei pentru a garanta accesul populaţiei la aceste programe. O agricultură performantă, făcută de tineri, deschişi spre soluţii inovatoare şi ecologice, este una din garanţiile unui viitor mai prosper pentru România.

Cornel Itu,
Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Reply