Declaratie politica, Cornel Itu – Festivalul Olimpic al Tineretului European

Declaraţie politică

Temă :   Festivalul Olimpic  al Tineretului European

România – 2013

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi având ca obiect Festivalul Olimpic  al Tineretului European,îmi umple sufletul de bucurie.Este pentru prima dată când România a avut onoarea de-a găzdui o olimpiadă internaţională.

Festivalurile Europene Olimpice pentru Tineret, fie ele de vară sau de iarnă, sunt evenimente de excepție,organizate vara și iarna în două cicluri,pentru tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani.

La începutul anilor 1990,Jacques Rogge,actualul preşedinte al Comitetului Olimpic Internaţional,a devenit autorul şi fondatorul merituos al Jocurilor Olimpice pentru tineret.Olimpiada “mică” a Sporturilor de vară a avut premiera la Bruxelles, în anul 1991,cea a sporturilor de iarnă a urmat doi ani mai târziu, în Aosta – sub vechiul nume: EYOD (Zilele olimpice europene ale tinerilor).

Potrivit convingerilor lui Domniei Sale,citez:“Acest festival oferă tinerilor sportivi europeni cu motivaţie mare, o oportunitate fantastică de a-și lua avânt în carieră.”

Pentru acest eveniment important,România a făcut eforturi pentru crearea bazei materiale la nivelul cerințelor internaționale,bucurându-se totodată de cofinanțare din partea Uniunii Europene.

Baza materială creată va trece ulterior în posesia Primăriei Brașov și va fi la dispoziția tineretului și iubitorilor sporturilor de iarnă din țara noastră și nu numai.

Pentru noi,românii,organizarea și găzduirea acestui mare eveniment sportiv,nu este puțin lucru,având în vedere larga participare a celor aproximativ 1.450 de sportivi și oficiali din peste 45 de țări.După cum nu este puțin lucru să se intoneze Balada lui Ciprian Porumbescu ca imn al Olimpiadei,expresie a mândriei de-a fi român și de-a putea dărui oaspeților nu numai ospitalitate românească,ci și un strop din cultura neamului nostru.

Potrivit declarațiilor Președintelui Comitetului Olimpic European Patrick Hickey și a Președintelui COSR Octavian Morariu,competiția s-a desfășurat în condiții ireproșabile,atât sportivii,antrenorii cât și experții prezenți fiind mulțumiți de infrastructură,de atmosfera plină de sportivitate,astfel încât putem spune că Festivalul a fost o reușită.

Îmi exprim speranța că buna pregătire a evenimentului,grija pentru desfășurarea lui exemplară,a adus o contribuție importantă la afirmarea noastră nu numai în plan sportiv ci și ca un popor parte a concertului popoarelor europene.

Se cuvine să adresez felicitări organizatorilor și mulțumiri sportivilor participanți!

Cornel Itu – Deputat PSD

Leave a Reply