Declaraţie politică – Cornel Itu – O diversiune UDMR–istă: Ținutul Secuiesc

Din inițiativa domnilor europarlamentari Tokes Laszlo, Winkler Iuliu si Sogor Csaba, în data de 1 iunie 2011 cu participarea domnilor Borbely Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţe, Harghita şi Covasna şi Péter Ferenc, primarul localităţii Sovata, preşedintele Consiliului Regional al UDMR din Ţinutul Secuiesc s-a deschis Biroul de Reprezentanţă al Ţinutului Secuiesc în Bruxelles, eveniment găzduit  în Casa Regiunilor Maghiare. Din partea guvernului din Ungaria, la eveniment a fost prezent şi viceprim-ministrul Semjén Zsolt.

Potrivit comunicatului transmis miercuri de Consiliul Județean Harghita, “Biroul de reprezentanță” a fost înființat de cele două consilii județene, Harghita și Covasna, “cu scopul de a prezenta interesele specifice Ținutului Secuiesc, precum si posibilitătile economice și turistice ale acesteia la forumurile decizionale ale Uniunii Europene, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii”.

În realitate, înființarea acestui birou nu are un fundament constituțional sau legal, reprezintă încă o tentativă a iredentismului unor reprezentanți ai minorității maghiare din România, sprijiniți de Budapesta și de Guvernul Orban.

Este regretabil ca s-a ajuns în situația înființării unei reprezentanțe a Ținutului Secuiesc la Bruxelles, ținut care poartă un nume uzitat doar ca denumire toponimică, la fel ca multe alte denumiri de locuri sau regiuni, părți indivizibile ale României ( Țara Hațegului, Țara Lăpușului, Țara Făgărașului, Țara Chioarului, etc.) și ale căror probleme economice sau de orice altă natură, sunt problemele Guvernului României și pot fi și trebuie rezolvate în cadrul politicii generale interne și externe a țării noastre.

Sunt multe alte lucruri mai importante care ar trebui făcute la Palamentul European în interesul României, nicidecum astfel de acțiuni politice inutile și care creează conflicte în cadrul Parlamentului European.

Nu este surprinzătoare acțiunea europarlamenatilor maghiari, Tokes Laszlo, Winkler Iuliu si Sogor Csaba, doar că este lipsită de înțelepciune si cred că este  un pas vădit în interesul unui grup al politicienilor maghiari.

 

Leave a Reply