Declaraţie politică – Cornel Itu: Epurare în rândul intelectualilor

Contestata Lege a  Educației Naționale odată pusă în aplicare, obligă universitarii din România, indiferent de performanțele lor profesionale să se retragă din activitate la vârsta de 65 de ani.

În acest fel, poziția de profesor consultant, instituită de ani de zile ca o recunoaștere a contribuției valoroase a unor mari peronalități, se desființează în pofida experienței acumulate de-a lungul anilor de învățământul universitar românesc, cât și în pofida declarațiilor din parlamentele unor țările europene care resping cu tărie asemenea aventuri legislative.

Opțiunile Legii Educației ascund de fapt interese politice, partizane, intenția clară de politizare a oricărui domeniu de activitate indiferent de consecințe. Punând în balanță falsele argumente, justificările iraționale și lipsite de conținut cu pierderile în domeniul cercetării științifice și a creșterii noilor generații de specialiști, îmi dau seama cu ușurință de prăpastia în care este aruncat învățământul nostru superior.

Știința, domnilor colegi, experiența, se acumulează în decenii de studiu și practică, iar performanța vine ca o încununare a inteligenței dublată de efortul susținut pe tot parcusul acestor ani.

Prin aceste personalități suntem posesorii unor comori, adevăratele comori ale unui neam, la care noi, renunțăm cu dezinvoltură, mânați de trufie și de interese meschine.

A renunța la crema intelectualității, la mentorii tinerelor generații în toate domeniile, înseamnă a risipi tot ce-i mai valoros în zestrea neamului nostru.

Epurarea intelectuală la care se recurge prin actuala Lege a Educației, este expresia faptului că guvernanților noștri le lipsește orice viziune asupra viitorului națiunii, pentru ei există numai aici și acum, din păcate lipsa responsabilității de acum, va fi plătită scump de generețiile viitoare.

 

 

Leave a Reply