Declarație politică, Alexandru Cordoș: „Relansarea economică 2013”

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

 

 

DECLARAŢIE POLITICĂ

De către dl. senator:                       Alexandru Cordoş

Circumscripţia electorală:              Nr. 13

Colegiul electoral:                          Nr. 4, jud. Cluj

Grupul parlamentar .                      PSD

Şedinţa Senatului din data de:    08-10-2013

Titlul declaraţiei politice: Relansarea economică 2013

Stimaţi colegi senatori,

În ciuda perioadei economice dificile prin care trece întreaga Europă, România a acţionat într-o direcţie care indică faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte relansarea economică, specialiştii de la „The Economist” estimând o creştere economică de 2,5%.

Un aspect al progresului este nivelul crescut de încredere pe care investitorii şi pieţele externe îl au în economia românească.

S-au făcut paşi importanţi pentru întărirea credibilităţii externe prin reducerea în ultimul an a primei de asigurare împotriva riscului de neplată de la 6,8% la 4,2%. Asta arată că riscul ca România să nu-şi poată onora plăţile a scăzut considerabil, ceea ce conduce şi la o scădere a costurilor de împrumut ale ţării noastre. De asemenea am obţinut reducerea dobânzilor la împrumuturi atât pe piaţa internă cat şi pe piaţa externă.

Suflul nou resimţit de economie s-a concretizat prin numărul total de companii active din România care a trecut pentru prima dată, la finalul lunii august, de 714.000 de firme, în creştere cu 2,7% faţă de 2012. Astfel după primele 7 luni din 2013, România se situa pe locul doi în UE la creşterea producţiei industriale în timp ce producţia industrială a scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 1,7% în Uniunea Europeană, în luna iulie 2013.

România a relansat activitatea în construcţii, având în vedere faptul că în luna iulie 2013, comparativ cu luna iunie 2013, s-a înregistrat cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeana, de 8,6%. Un alt domeniu al industriei, construcţia de autovehicule, înregistrând producţia cu cea mai mare creştere din Europa, fiind cotaţi pe locul trei mondial.

Agricultura, altă componentă de bază a economiei româneşti, completează tabloul realizărilor, agricultorii au reuşit în această toamnă să strângă o recoltă, record istoric, de 1,9 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, recoltă care va aduce în economie 500 de milioane de euro deşi preţurile au coborât deja cu ca urmare a cantităţilor mari disponibile în piaţă.

Evoluţie remarcabilă s-a înregistrat şi la producţia de grâu şi secară din acest an care totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, cu un randament de 3.472 kg la hectar, fata de 2.650 kg la hectar in 2012.

În condiţiile revigorării activităţii în sectorul industrial şi cel agricol, piaţa muncii a dat semne de revenire în primele şapte luni ale anului, după ce angajatorii au încheiat cu 10% mai multe contracte de muncă prin comparaţie cu perioada similară din 2012.

La finele lunii iulie erau înregistrate 5,68 milioane de contracte de muncă active, în timp ce numărul de salariaţi pentru care companiile au plătit impozite şi contribuţii sociale a ajuns la 5,15 milioane de persoane (mai mult cu peste 17.000 de angajaţi faţă de anul trecut), potrivit datelor furnizate de Inspecţia Muncii.

Paşi mari s-au făcut şi în zona atragerii fondurilor europene, astfel Comisia Europeană a rambursat României, în actuala perioadă de programare, peste 4,56 miliarde de euro, peste două miliarde de euro numai în perioada 1 ianuarie – 2 octombrie 2013, rata de absorbţie curentă ajungând astfel la aproape 24%.

Cu alte cuvinte, suma încasată în 2013 este aproape egală cu cea returnată de Comisie în întreaga perioadă 2007-2012, fapt care demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul României în acest an.

Cea mai mare sumă a fost rambursată în cadrul Programului Operaţional Regional – peste 572 milioane de euro. Pe locul al doilea din punct de vedere al fondurilor rambursate se situează Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul căruia au fost returnate fonduri în valoare de peste 571 milioane de euro. Prin Programul Operaţional Sectorial Mediu au fost rambursate fonduri de peste 441 milioane de euro, iar prin Programul Operaţional Sectorial Transport a fost returnată o sumă de peste 429 milioane de euro.

Ca efort al negocierilor purtate şi a credibilităţii redobândite România a obţinut un an suplimentar pentru utilizarea fondurilor alocate de UE.

Mai mult, gândindu-ne la moştenirea financiară pe care o lăsăm generaţiilor viitoare, Guvernul a acţionat în sensul reducerii datoriilor, deficitul bugetar fiind aproape de 2 ori mai mic decât în aceeaşi perioada din 2011 şi de peste 3 ori mai mic decât în 2010. Dinamica de creştere a plaţilor cu dobânzile este de 4 ori mai mică decât în primele şapte luni din 2011 şi de circa 8 ori mai mică decât în aceeaşi perioadă din 2009.

Stimaţi colegi, în încheiere aş dori să subliniez faptul că pe termen lung, România are perspective puternice de creştere economică, printre cele mai importante din Europa emergentă. Însă pentru a atinge aceasta performanţă este nevoie de acţiune politică comună, unitară, prin sprijinirea mediului de afaceri, creşterea flexibilităţii în piaţa muncii şi menţinerea disciplinei fiscale.

Vă mulţumesc,

 

 

Alexandru CORDOŞ

Senator de Cluj

Vicelider Grup PSD

Leave a Reply