Declaraţie de presă – 09.03.2011 – Codul Muncii a 11-a asumare a raspunderii – drum deschis “dictaturii (ne)luminate”

Premierul a recitat marţi in Parlament in fata auditoriului “exclusivist PDL” şi aliaţilor săi din majoritatea parlamentară angajarea răspunderii pe Codul Muncii.

Reprezentantii USL nu au participat, in semn de solidaritate cu cetatenii Romaniei carora li s-a interzis accesul in sala de sedinte a Camerei Deputatilor, dar si pentru a-si manifesta dezacordul cu un nou act discretionar pe care acest Guvern il impune românilor, alaturi de masurile antisociale ale tăierilor: de salarii, de pensii, de drepturi şi indemnizaţii, de ajutoare

Prin prevederile “asumate”, Codul Muncii devine in integralitatea sa un Cod al sclaviei deoarece va duce la creşterea şomajului, va aduce cu sine nesiguranţa locurilor de muncă, realizand practic cadrul legal al exploatarii angajaţilor de către angajator.

Noul Cod al Muncii da posibilitatea angajatorului sa suspende contractul de munca în cazul reducerii temporare a activităţii. Acesta nu trebuie sa justifice motivele reducerii sau întreruperii temporare a activităţii. Din acest transfer de resurse de la angajat la angajator, economia nu are nimic de câştigat! Câştigă doar angajatorul. Consecinţa: scăderea consumului, diminuarea cererii şi, în cele din urmă creşterea şomajului. Prin urmare, clamata „flexibilizare” va duce la creşterea şomajului!! Asa-zisa “flexibilizare a pietei muncii” duce la o patura de lucratori mai prost platiti, cu loc de munca mai nesigur!

Tinerii angajati vor fi fortati mult mai usor sa lucreze cu contracte pe perioada determinata, in loc sa aiba contract pe termen lung. Rezultatul : o demotivare a profesionalizarii.

Codul Muncii promovat de Guvern vrea slăbirea mişcării sindicale, astfel încât oamenilor să le mai fie frică să protesteze. Practic angajatul nu va mai fi aparat deoarece  sindicalistii (cei care vor sa sindicalizeze angajatii din corporatii) vor fi usor de dat afara de patroni!

Soluțiile noastre, temeinic argumentate, fezabile, dar total ignorate de “guvernarea portocalie” constau din :

§  Deblocarea posturilor pentru tinerii absolventi

§  Reducerea graduala a CAS, cu 10%, inca din 2011

§  Scutiri de taxe pentru noii angajati (zero contributii, pentru noi locuri de munca, pentru o perioada determinata)

§  Plata datoriilor statului catre firmele private (datoriile mai vechi de 60 de zile vor fi platite sau compensate)

§  Transformarea varstei de pensionare din obligatie in drept.

Avand in vedere aceasta stare de fapt, marţi, 08 martie 2011, USL a depus in procedura legala : MOŢIUNEA DE CENZURĂ – Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate.

Senator PSD Alexandru CORDOS

09.03.2011

 

Leave a Reply