„De la lighean la cadă”, program național pentru mediul rural, inițiat de deputatul PSD Aurelia Cristea

„De la lighean la cadă”, program național pentru mediul rural, inițiat de deputatul PSD Aurelia Cristea

Aurelia-Cristea-4Deputatul PSD Aurelia Cristea a adresat o interpelare către prim-ministrul Dacian Cioloș referitoare la posibilitatea susținerii de către Guvernul României a unui program național de tip Prima Baie, cu prioritate pentru mediul rural. Obiectivul acestuia este dotarea minimală cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcțională. Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural și supuse unor riscuri uriașe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcționale în interiorul locuinței și implicit a igienei corespunzătoare.

„Mi-am propus să continui să aduc în atenția legislativului și Guvernului acele inițiative provenite din societatea civilă și care să respecte propriile criterii de preselecție”: să adreseze o nevoie reală, să aibă ca rezultat o îmbunătățire clară a stilului de viață și a nivelului de trai, să fie susținute de date și argumente concrete și să beneficieze de o largă susținere publică. Inițiativa pe care doresc să o supun acum atenției publice, Prima Baie, îndeplinește aceste criterii. Îmi doresc să putem extinde, astfel, modelul de democrație participativă aplicat cu succes în cazul legii de interzicere a fumatului în spațiile publice închise și către alte idei și propuneri de proiecte cu impact pozitiv în societatea românească”, a declarat Aurelia Cristea.

Datele colectate în susținerea acestei propuneri trag un veritabil semnal de alarmă și nu pot fi ignorate de către o țară cu pretenții europene și de către oameni politici care își doresc în mod real o stare de „mai bine” pentru cetățenii săi:

  • în doar 45% din gospodăriile din România există apă curentă în locuință;
  • în 28% din gospodării există un grup sanitar în interiorul locuinței.

Beneficiarii principali ai unei astfel de măsuri sunt gospodăriile unde există apă curentă și mai trebuie doar convertită o încăpere în baie. Este vorba de aproximativ 17% din gospodării, acest procent însemnând aproximativ 186.000 de români, la o medie de 2,8 persoane/gospodărie.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro. Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi.

În condițiile în care Guvernul României a lansat un întreg set de măsuri incluse în Pachetul Integrat pentru Combaterea Sărăciei, un astfel de program ar contribui sinergic la creșterea nivelului de trai, gradului de sănătate și indicilor privind igiena în mediul rural.

”Consecventă principiului de a aduce pe agenda publică inițiative menite să contribuie direct la combaterea principalilor factori de risc pentru starea de sănătate a cetățenilor României, îmi exprim convingerea că și această propunere adresată zilele acestea Guvernului României sub forma unei interpelări își va găsi un loc prioritar, a precizat deputatul PSD Aurelia Cristea

Programul ar putea fi etapizat pentru o acoperire optimă și o încadrare corespunzătoare în constrângerile bugetare, începând cu anul 2017.

Leave a Reply