Cornel Itu, declarație politică: „Solidaritate socială și politică”

 

Declaraţie politică

 

 

Tema: Solidaritate socială și politică

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

 

Ne aflăm într-un moment în care unitatea noastră USL dar și a întregii clase politice, trebuie să fie cuvântul de ordine. Provocările prin care trece populaţia acestei ţări, şi mă refer aici la riscul inundaţiilor ce ameninţă o mare parte din România, soarta Roşiei Montane şi implicit a ecosistemului din acea zonă, viitorul căilor ferate, iar lista punctelor de maxim interes asupra cărora trebuie să ne aplecăm cu toată responsabilitatea e lungă, toate acestea ne obligă la unitate în decizii. Să nu pierdem din vedere proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2014, proiectul de lege privind asigurările sociale de stat pentru anul viitor. În ce parte se va încina balanţa pentru sistemul sanitar şi pentru educaţie? Voinţa politică este cea care face diferenţa între servicii publice esenţiale ce ne situează la capătul listei statelor membre UE sau la o cotă demnă de o ţară care îşi preţuieşte viitorul.

Ancoraţi în realitate, trebuie să admitem că, percepând taxele la nivelul actual, nu putem să avem spitale ca în Germania, însă, folosind resursele într-un mod judicios cred că putem avea un sistem sanitar la nivelul Poloniei, unde rata mortalităţii infantile este de peste două ori mai mică decât în România. Logica e simplă, în Polonia se alocă 900 de dolari anual pe cap de locuitor pentru sănătate, iar în România doar 500 de dolari.

Paradoxal, România dă cei mai mulţi medici din lume, mai mulţi decât SUA, dar oraşele mici şi satele noastre le duc lipsa, tinerii rezidenţi iau calea străinătăţii pentru că niciodată nu au fost bani pentru ei. Traian Băsescu rămâne în paginile triste ale istoriei României. Ce preşedinte al unui stat european a mai spus că nu trebuie făcută o dramă din exodul medicilor? Este momentul să ţinem frâiele în mână, cu toată solidaritatea, pentru a nu mai permite ca astfel de viziuni, să devină o realitate în ţara noastră.

Recent am participat, în prezenţa domnului subsecretar de stat Raed Arafat, la deschiderea unei subunităţi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în localitatea Mociu din judeţul Cluj. Aproximativ 25.000 de oameni din mediul rural vor beneficia de servicii medicale de urgenţă la cele mai înalte standarde. Un semn că se poate oferi egalitate de şanse, că schimbarea a prins un contur real. Trebuie doar voinţă politică, iar în aceste momente totul stă sub semnul coeziunii noastre.

Consider că exemplul domnului Raed Arafat, de a avea un sistem modern de Intervenție în Situații de Urgență, arată că se poate.Trebuie doar responsabilitate, seriozitate, conștiință națională, și asta stă la îndemâna noastră.

07.10.2013                                                           Cornel Itu,

Deputat PSD Colegiul nr.6

Circumscripţia 13 – Cluj

 

Leave a Reply