Cornel Itu: Revistele literare în pericol

GRUPUL PARLAMENTAR PSD

Dej 24 februarie 2013

Declaraţie politică

Temă :   Revistele literare în pericol

Stimați colegi,

Publicațiile cu tradiție în care au debutat scriitori importanți și s-au publicat cele mai valoroase scrieri ale acestora,sunt în situația de a fi desființate din cauza lipsei de fonduri.Mă refer la revistele Clujene ale Uniunii Scriitorilor din România:”Steaua”și “Apostrof”,la “Convorbiri Literare” de la Iași,”Ramuri” din Craiova sau “Viața Românească “din București.

Situația financiară nesigură a revistelor de cultură nu este nouă,ea a devenit și devine acută cu fiecare zi care trece.Fiecare publicație s-a descurcat de-a lungul timpului prin eforturi proprii,cu sprijin de la stat și cu sponsorizări.Din păcate, acum toate aceste posibilități s-au epuizat,inclusiv vechile surse,precum închirierea Cazinoului și astfel închiderea revistelor apare ca un eveniment bun de consumat în presă.

În realitate, problema este mult mai gravă și este momentul în care ne dăm seama că numai o populație normal educată se va îndepărta de tabloid și de manea,ne dăm seama de rolul și importanța revistelor de cultură într-o societate normală.

Urmare a acestei situații,scriitorii români s-au adresat Primului Ministru într-o scrisoare deschisă,solicitând sprijin guvernamental pentru ca publicațiile să poată exista în continuare.

Personal consider că există soluții și printr-o strategie bine pusă la punct și gândită de către Ministerul Culturii împreună cu Uniunea Scriitorilor,cu alte personalități și instituții culturale și cu sprijin din partea Guvernului,revistele culturale pot fi salvate.

Domnilor colegi,potrivit afirmației doamnei Marta Petreu,redactor-șef al revistei clujene “Apostrof”:”O țară trebuie să-și finanțeze cultura,dar să nu influențeze facerea ei” și mai ales,este inadmisibil să se întrerupă apariția revistelor culturale având în vedere că o astfel de situație s-a petrecut numai în perioadele celor două războaie mondiale!

 

 

 

 Cornel Itu,

Deputat PSD

Leave a Reply