Cornel Itu: “Proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice vine în ajutorul multor români”

Cornel Itu: “Proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice vine în ajutorul multor români”

00081354_largeCamera Deputaţilor a adoptat miercuri, 20 mai 2015, proiectul de Lege privind insolvenţa persoanelor fizice, venind în ajutorul multor români aflaţi în situaţia de a fi copleşiţi de imposibilitatea achitării datoriilor şi creditelor la scadenţă. Proiectul, al cărui coiniţiator sunt, alături de numeroşi colegi din Grupul Parlamentar al PSD, introduce în legislaţia românească un cadru care să permită protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care au achitat o parte a creditului datorat, de creşterea necontrolată a ratelor şi de situaţiile în care plata acestor rate devine imposibilă.

Absenţa unei astfel de reglementări specifice insolvenţei persoanelor fizice a creat o situaţie discriminatorie faţă de consumatorii români, comparativ cu persoanele juridice care beneficiază de procedura insolvenţei cu caracter comercial. Majoritatea statelor membre UE reglementează insolvenţa persoanelor fizice în favoarea debitorilor de bună credinţă, iar proiectul adoptat în şedinţa de plen a Camera Deputaţilor, a fost elaborat pe baza unei extinse analize a cadrelor legislative ale acestor ţări.

Potrivit noului act normativ, românii aflaţi în impas vor putea să-şi ramburseze datoriile în baza unui plan ori prin intermediul lichidării bunurilor. Consider că executarea silită trebuie să rămână o procedură aplicată numai în ultimă instanţă, atunci când debitorul nu mai poate, din motive imputabile acestuia, să-şi respecte angajamentele de la momentul contractării creditului.

Cornel Itu – deputat PSD

Colegiul nr.6

Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Reply