Domnule Preşedinte,
Stimaţi colegi,
Asistăm de câţiva ani la o mare eroare istorică ce va afecta iremediabil generaţiile viitoare şi siguranţa naţională a României. Procesul retrocedărilor include înstrăinarea gratuită a zeci, a sute de mii de hectare de terenuri agricole şi împădurite, precum şi a mii de imobile cu valoare deosebită, materială, culturală şi istorică, pe baza unei minciuni pe care o înghiţim fără discernământ. Noi nu ne vindem ţara, ci o retrocedăm!
Sute de urmaşi ai aşa-zişilor proprietari de drept au luat cu asalt România, cerând statului să le înapoieze ceea ce deja le-a fost dat. Sate întregi din Transilvania şi Banat riscă să ajungă în proprietatea unor străini, practic asistăm la o reconfigurare a acestor zone importante ale ţării după harta din 1700, readucând în secolul XXI rânduirile feudale, un fenomen fără precedent în Europa! În România ultimilor 20 de ani au fost retrocedate ilegal peste 120.000 de imobile.
Stimaţi colegi, vă aduc în atenţie un fapt istoric: România a plătit cu vârf şi îndesat proprietăţile lăsate în urmă de grofi şi conţi. Toate acestea s-au întâmplat după Marea Unire, în urma unor litigii internaţionale, în care statul român a fost apărat de Nicolae Titulescu. Marile proprietăţi latifundiare ale optanţilor au fost plătite de statul român, în anii 1923-1927, 1931-1933, în coroane de aur echivalând, conform mai multor istorici, 3,2 tone de aur de 24 de karate, prin Fondul agrar de la Bâle, din Franţa. În urma reformei agrare pentru Transilvania, Banat şi Crişana, în 28 iulie 1921, prin lege, statul român a împroprietărit familiile sărace, veteranii de război şi orfanii. Prea puţin au beneficiat românii de aceste proprietăţi, pentru că, în anul 1940, când a fost ocupată Transilvania, s-a produs o nouă nedreptate istorică. După Dictatul de la Viena, Horthy a emis două ordonanţe guvernamentale prin care s-a anulat reforma agrară, iar proprietăţile pentru care statul român a plătit cu generozitate au fost reînscrise pe numele foştilor proprietari. După război, prin Legea 260 din 1944, România doreşte refacerea actelor şi a arhivelor, dar actul normativ nu va mai fi pus în aplicare, instaurându-se regimul communist. Iar după 1990, statul român a început să-şi cedeze proprietăţile după cum au dictat ordonanţele lui Horthy. Sute de hectare de păduri, sate întregi, clădiri în care funcţionează şcoli sau spitale sunt cedate în baza unei minciuni de proporţii istorice.
Este obligaţia clasei politice să oprească acest tăvălug al restituirilor ilegale. Este obligaţia reprezentanţilor statului român, ai Guvernul României, să recupereze din Paris sutele de volume de documente care dovedesc toate litigiile pe care le-a avut România şi sumele pe care le-a plătit de la Fondul Agrar pentru proprietăţile lăsate în urmă de foştii ocupanţi.
Stimaţi colegi, închei citându-l pe marele om de stat Alexandru Vaida Voevod, fervent susţinător al drepturilor naţionale ale românilor din Transilvania şi al înfăptuirii Marii Uniri de la 1918: “Trecem de la era frazelor, la era faptelor”.
04.11.2013 Cornel Itu,
Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj