Cornel Itu, interpelare: Opriţi poluarea repetată a Someşului Mare

INTERPELARE

Adresată: doamnei Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice

De la deputat: Cornel Itu

Subiectul interpelării: Opriţi poluarea repetată a Someşului Mare

Stimată doamnă ministru, râul Someşul Mare a fost poluat pe o distanţă de peste 10 kilometri după ce intrarea la o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de persoane încă neidentificate, cel mai probabil hoţi de fier vechi. Unda de poluare a trecut deja de zona Năsăud-Salva, iar reziduurile toxice riscă să ajungă în Beclean, oraş care se alimentează cu apă din Someşul Mare, şi deopotrivă să afecteze fauna piscicolă a cursului de apă până la afluenţa cu Someşul Mic şi dincolo de acest punct, să ajungă în râul Someş.

Incidentul petrecut în urmă cu câteva zile este cel mai grav de la închiderea Minei Rodna, mai exact din ultimii opt ani, cantităţi mari de apă de mină, conţinând oxizi de fier, mangan, cupru şi zinc deversându-se în Valea Băilor, afluent al Someşului Mare.

Doamna ministru, având în vedere faptul că este a opta oară când au loc deversări de noroi minier de la fosta Exploatare Minieră Rodna, ce măsuri credeţi că ar fi necesare pentru a stopa aceste incidente care pun în real pericol mediul înconjurător, biodiversitatea cursurilor de apă aflate în cauză, precum şi comunităţile dependente de apele acestor râuri?

Totodată, stimată doamnă ministru, vă rog să solicitaţi Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud un raport detaliat privind situaţia de la Mina Rodna, a efectelor pe care le are asupra mediului deversarea petrecută recent, precum şi a obligaţiilor asumate de societatea comercială care a contractat lucrările de închidere şi de conservare a minei.

Solicit răspuns în scris.

Cu stimă,

Cornel Itu – deputat PSD

 

Bucuresti,2 decembrie 2013

Leave a Reply