Cornel Itu, interpelare: “Ocolitoarea Clujului, tronsonul Apahida-Vâlcele”

Povestea centurii ocolitoare a Clujului a început în urmă cu 5 ani, în anul 2006. Pentru centura ocolitoare Apahida-Turda au existat două variante. Prima urma traseul vechiului drum roman, care deși mai lungă și implicând mai multe exproprieri, prezenta avantaje în ceea ce privește costul, iar pentru problemele cu exproprierea existau soluții și disponibilitate.

Ca toate proiectele din țara noastră și acesta a degenerat într-o luptă politică în urma căreia, dumneavoastră ca primar al Clujului cu susținerea ministrului de atunci al transporturilor ați impus varianta PDL-ului, adoptând traseul Apahida-Vâlcele. Acest traseu deși mai scurt cu 10 km, este complicat din punctul de vedere al soluţiilor tehnice şi al problemelor de mediu, implicând costuri cu mult mai mari și dovedindu-se în timp de nerealizat în termenele preconizate.

Impunându-vă punctul de vedere, ați ignorat studiile specialiștilor de la Universitatea Babeș-Balyai. Domniile lor v-au atenționat asupra terenului impropriu, ceea ce va determina creșterea costurilor construcției și întreținerii traseului, ca să nu mai vorbim de masivele defrișări forestiere, plămânul verde al Clujului.

Primul termen de dare în funcțiune a tronsonului de drum în cauză, urma să fie luna august a  anului 2009. A urmat al doilea termen, decembrie 2009. A trecut și 2010 și de la o amânare la alta, iată-ne la mijlocul anului 2011, cu perspectiva declarată că s-ar putea să fie dată în folosință peste alți doi ani.

Odată cu trecerea timpului cresc costurile, cei implicați afirmă că 1 km de centură ocolitoare a Clujului, va costa mai mult decât 1 km de autostradă.

Pentru oricine este clar că proiectul acestei lucrări este mai mult decât o nereușită, este rodul unei ambiții politice nejustificate din punct de vedere tehnic, costisitoare, ineficientă, încă o modalitate de batjocură la adresa banului public și a celor interesați în utilizarea drumului.

Vă întreb Domnul Prim-Ministru:

  1. Când veți tăia panglica inaugurală?
  2. Ați stabilit termenul de dare în folosință?
  3. Mai mult,veți respecta ultimul termen stabilit?
  4. În lumina faptelor petrecute până acum, considerați a fi acest drum o mare realizare a dumneavoastră, ca fost primar al Clujului și ca Prim-Ministru al României?

Vă rog răspuns în scris şi oral.

 

Leave a Reply