Cornel Itu: „Imposibilitatea accederii la o funcţie a unui român care nu cunoaşte limba maghiară mi se pare halucinantă”

Deputatul PSD Cornel Itu se declară revoltat de poziţia adoptată de preşedintele UDMR, Klemen Hunor – aceea de a sări în apărarea primarului din Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, amendat de autorităţile române pentru că şi-a permis ca, la organizarea concursului de ocupare a funcţiei de arhitect şef al primăriei, să introducă drept criteriu cunoaşterea limbii maghiare. Totodată, Itu arată că, prin explicaţiile date, Kelemen încearcă să forţeze nota, oferind legii o interpretare diferită de spiritul în care aceasta a fost elaborată.

„Domnul Kelemen spune că utilizarea limbii maghiare în administraţia locală este un drept garantat de lege. Aşa este, dar de la a transforma un drept, o posibilitate, într-o obligativitate mi se pare o sfidare a Constituţiei – care spune că limba oficială a statului este limba română – şi a spiritului în care au fost acordate minorităţilor diverse drepturi. Totodată, această interpretare dată de liderul UDMR mi se pare o ofensă la adresa inteligenţei autorităţilor române şi a întregului popor. Legea spune clar că, în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinînd minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile trebuie să asigure folosirea, în raporturile cu aceştia, şi a limbii materne, nicidecum exclusiv a limbii materne, cu alte cuvinte, dă posibilitatea angajării unui translator”, consideră parlamentarul PSD.

De asemenea, Itu spune că, în lumina ultimelor evenimente, liderul UDMR îşi contrazice propriile declaraţii privind buna înţelegere cu poporul român majoritar, încercînd să forţeze mîna autorităţilor în direcţia unei discriminări a românilor. „Observăm, în ultima perioadă, o forţare a notei prin încercarea de impunere a unor simboluri, apoi a unei limbi care se vrea să fie asimilată cu o limbă obligatorie, o încercare de inducere a ideii de limbă oficială. Toate acestea fac parte din strategia paşilor mărunţi, practicată de UDMR încă de la înfiinţare. Cu toate că, în declaraţiile lor, liderii UDMR arată cu degetul înspre Budapesta, nu cred că filosofia lor este deosebită de a celor pe care îi acuză. Mai mult, ultimele evenimente nu trebuie disociate de intenţia, respectiv cerinţele repetate ale UDMR, de modifiare a art. 1 din Constituţie privind caracterul unitar şi naţional al statului român. Imposibilitatea accederii la o funcţie a unui român care nu cunoaşte limba maghiară mi se pare halucinantă. ”, arată Cornel Itu.

Mai mult, acesta consideră că argumentele lui Klemen nu stau în picioare, în condiţiile unei minme bune-credinţe. „Domnul Kelemen spune că în judeţele în care populaţia maghiară are o pondere mare, autorităţile române sînt obligate să cunoască limba maghiară, deoarece la audienţe se prezintă cetăţeni care au o serie de probleme curente, cetăţeni a căror limbă maternă este maghiara. Cu tot respectul faţă de aceşti cetăţeni, doresc să subliniez că, în opinia mea, o cunoaştere minimă a limbii române – care mi se pare obligatorie pentru orice locuitor al acestei ţări! – le poate permite expunerea acestor probleme în relaţia pe care trebuie să o aibă cu autorităţile statului. Dacă lucrurile nu stau aşa, mă întreb cum se descurcă aceşti cetăţeni, atunci cînd întîmpină diverse probleme, în relaţia cu autorităţile din judeţe în care cunoaşterea limbii maghiare nu este considerată obligatorie”, punctează deputatul, subliniind că interpretarea lui Kelemen este inacceptabilă.

„Poporul român e un popor tolerant, iar Constituţia României acordă minorităţilor cele mai multe drepturi – mult mai multe decît în alte state ale Uniunii Europene. M-aş bucura să primească şi minoritatea română din Ungaria aceleaşi drepturi pe care etnicii maghiari le au în România. Să nu exacerbăm în acordare prea multor drepturi, mai bine să luptăm pentru o simbioză între populaţia majoritară şi minoritari. Dacă ungurii care trăiesc în România doresc o simbioză cu poporul român, ar trebui să cunoască limba română. Sînt de acord cu păstrarea tradiţiilor, a culturii, dar înlocuirea limbii oficiale a statului cu orice limbă maternă ar fi ea nu pot s-o accept!”, conchide Itu.

Leave a Reply