Cornel Itu despre adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015

Cornel Itu despre adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2015

Cornel_ItuCamera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 3 iunie 2015, un proiect de lege important pentru turism şi în special pentru buna aplicare a actului normativ privind tichetele de vacanţă.

În acest context, trebuie amintit faptul că în vara anului trecut a intrat în vigoare Legea 94/2014 (proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă), cu scopul de a fi un stimulent pentru turismul intern, cât şi pentru investitorii din acest segment de activitate. De asemenea, această hotărâre vine în sprijinul angajaților care se vor bucura de concedii în România. Potrivit legii, instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale pot acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de cel mult 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi achiziţionate pachete de servicii în unităţi de turism autorizate.
Tichetele de vacanţă pot fi acordate de angajator, acesta nefiind obligat, ci doar stimulat să le includă în pachetul salarial. Aceste tichete pot fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi pot fi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Totodată, în textul actului normativ se preciza că voucherele de vacanţă sunt emise doar de către Autoritatea Naţională pentru Turism, şi doar în sistem on-line.

Însă, în lege nu au fost introduse dispoziţii tranzitorii, existând riscul contestării acesteia pe motivul discriminării, întrucât o parte dintre angajaţi, care efectuaseră deja concediul de odihnă au beneficiat de tichete, iar cei care urmau să plece în perioada imediat următoare nu mai puteau să beneficieze de aceleaşi drepturi deoarece la data intrării în vigoare a legii, unităţile emitente nu mai puteau oferi vouchere. De asemenea, Autoritatea Naţională de Turism nu a dispus la vremea respectivă de fondurile necesare realizării platformei on-line. Ca urmare, s-a impus necesitatea unor modificări în scopul aplicării eficiente a legii. Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.8/2014 pentru modificarea unor termene prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă vine ca o soluţie la aceste probleme, stipulând amânarea termenului de la care Autoritatea Naţională de Turism emite tichete doar în sistem on-line până la data de 1 ianuarie 2015. Astfel, având în vedere faptul că anterior datei de intrare în vigoare a Legii 94/2014 au fost emise de către alte unităţi tichete de vacanţă aflate în perioada de valabilitate, s-a stabilit prin ordonanţa adoptată acum de Camera Deputaţilor că unităţile emitente autorizate de Ministerul Finanţelor Publice au avut acest drept până în data de 31 decembrie 2014.

Iniţiat de Guvernul Ponta şi susţinut de Grupul Parlamentar al PSD, noul cadru legislativ privind tichetele de vacanţă constituie o bază sănătoasă pentru dezvoltarea turismului românesc şi aduce, totodată, beneficii angajaţilor din mediul privat, precum şi bugetarilor.

Leave a Reply