Cornel Itu, declarație politică: „Stabilimentele pentru bătrâni și alte categori aflate în dificultate”

Domnule Preşedinte,
Stimaţi colegi,

Șomajul, starea de sănătate precară, invaliditatea, situația familială și vârsta înaintată sunt riscuri pe care trebuie să ni le asumăm și care într-o formă sau alta îi afectează pe cei mai mulți dintre cetățeni. Tocmai de aceea este de datoria noastră, a oamenilor politici îndeosebi, de a dezvolta și perfecționa sistemele de protecție socială, pe baza unor modele consacrate în U.E. Nu în ultimul rând, gradul de civilizație al societății este în mare măsură determinat de atitudinea noastră față de semenii noștri.
În ultimii ani tot mai multe familii aflate în dificultate financiară apelează la serviciile acestor centre. În acest moment gradul de ocupare a centrelor pentru batrâni depășește 100% iar pe listele de așteptare mai sunt înscrise alte sute de persoane. Chiar dacă viața într-un azil de bătrani nu este nici pe departe dorința vreunei persoane, tot mai mulți pensionari ajung în astfel de instituții de îngrijire. Este regretabil că există un număr insuficient de asemenea centre, că solicitările de acces în acestea acoperă o lungă perioadă de timp, de acum încolo, singura șansă a unui aspirant fiind decesul unui beneficiar. Dacă ne raportăm la stabilimentele pentru îngrijirea persoanelor cu handicap mental sau al altor categorii de persoane precum cele care au nevoie de un adăpost temporar ca victime ale violenței domestice, ale traficului de carne vie, sau ale delicvenței juvenile, situația este și mai tristă. Cred că cel mai important pentru noi este să dăm speranță și bucurie tocmai acelor segmente sociale care sunt cel mai defavorizate sau cu un orizont nu prea încurajator.
Dacă la toate aceste aspecte mai adăugam câteva date statistice, situația capătă contururi de-a dreptul îngrijorătoare. 8% dintre minorii din Romania trăiesc într-o sărăcie severă. Dar sărăcia și excluziunea nu se referă numai la aspectul financiar ci și la lipsa accesului acestora la serviciile de bază. Procentul populației cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani care au părăsit de timpuriu școala este de aproximativ de 22 %. România înregistrează un număr ridicat al tinerilor care nu sunt integrați nici în educație nici în formare profesională, în 2012 procentul acestora fiind de 16,8%. Numărul nou născuților și a copiilor abandonați este în creștere și nu este de mirare atâta vreme cât numărul fetelor cu vârsta sub 19 ani însărcinate depășește cifra de 17.000. Violența conjugală este de neacceptat și nu are justificări, doar în ultimii 7 ani în România au murit aproape 800 de femei din cauza violenței domestice. O femeie este bătută la fiecare 30 de secunde.
Între 2010 și 2012 au avut loc peste 65.000 de cazuri de violență conjugală și doar în 20% din cazuri s-a dispus începerea urmăriri penale. Dinamica și controlul fenomenului infracțional al traficului de persoane arată că în 2012, 1.401 de persoane au fost victime ale acestui gen. Ponderea arată că 35,5% dintre aceștia sunt minori, iar din rândul minorilor 88% au fost fete, adolescente cu vârsta între 14-17 ani.
Toate acestea arată că, în materie de protecție și asistență socială, trebuie să acționăm cu responsabilitate, pentru că, în fapt toți cetățenii acestei țări sunt entități ce trebuie să se bucure de respctul nostru, că avem datoria de a dezvolta servicii pentru ei, dându-le posibilitatea de participare și dezvoltare sau de a le asigura un stil de viață decent, întrucât au trăit și muncit în folosul acestei țări.

 

30.09.2013 Cornel Itu,
Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Reply