Cornel Itu – Declarație politică – Roșia Montană și fraierii Europei

Mult discutatul proiect Roșia Montană revine pe scena vieții noastre politice și sociale cu tot mai multă stringență. Acest fenomen este amplificat de poziția partidului de guvernamânt, a unor membri ai guvernului și nu în ultimul rând de poziția președintelui statului. Implicarea președintelui, aduce cu acțiunile agenților firmelor comerciale care intermediază vânzări – cumpărări de mărfuri, banalizând, ducând în derizoriu Proiectul Roșia Montană, proiect  a cărui semnificație și anvergură e pe departe comparabil cu orice schimb comercial de tarabă.

Privesc la diferite posturi de televiziune și sunt sufocat de propaganda agresivă, partinică, mincinoasă, prin care se încearcă manipularea opiniei publice, ușor influențabilă în momente de criză.

Îmi pare tot mai clar că ceea ce se întâmplă cu Roșia Montană este de fapt propagandă electorală, rezultat al unor interese mascate sub forma grijii pentru viitorul țării.

O poziție pro sau contra proiectului, consider că trebuie să fie obligatoriu, rezultatul unei transparențe totale asupra tranzacției unicei și celei mai importante rezerve strategice ce ne-a mai rămas. Este vorba de aspecte dezbătute de o seamă de oameni de știință, politicieni, printre care: necesitatea lămuririi tuturor termenilor contractuali dintre statul român și Compania Roșia Montană Gold Corporation, aspectele conexe care vor decurge, și mai cu seamă, viitorul comunității ce se va înființa în zonă. Expoatarea se va încheia peste 20 de ani. Ce se va întâmpla atunci cu comunitatea de mineri din zonă?

Acest fapt presupune implicarea specialiștilor în domeniul mediului, finanțelor,  istoriei, sociologiei, singurii în măsură să elaboreze o strategie științifică, într-adevăr în folosul poporului român.

Stimați colegi, având în vedere că Proiectul Roșia Montană este o mare necunoscută pentru toți românii, mai puțin pentru cei care-l susțin cu îndârjire, o mare necunoscută pentru noi înșine,  vă întreb :  închidem ochii , tratăm cu nepăsare și indiferență tranzacția secolului aș putea spune, pentru țara noastră, ne  lăsam manipulați de niște interese meschine,  gândim cu buzunarul unora și ne folosim capetele numai pentru poze festive?

Dacă așa stau lucrurile, suntem niște marionete și fiți încredințați că vom plăti scump nepăsarea, din cauza nesăbuinței noastre, o întreagă țară va purta pentru totdeauna eticheta de fraierii Europei, de  vânzători păguboși, tranzacționând cea mai importantă rezervă strategică, aurul, într-o perioadă de adâncă criză a economiei mondiale.

Leave a Reply