Cornel Itu, declarație politică: „România tratează cu superficialitate ONU”

Declaraţie politică

Temă: România tratează cu superficialitate ONU

 

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

 

În aceste zile, s-a desfășurat Adunarea Generală a celei mai importante și prestigioase organizații interstatale mondiale, Organizația Națiunilor Unite. România este parte a ei din 14 decembrie 1955, iar în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 şi 2004-2005 a fost membră în Consiliul de Securitate.

După cum se știe, reprezentarea țărilor la lucrările ONU se face la nivelul cel mai înalt, președinte sau premier, aspect ce depinde de constituțiile statelor, de cine are mandatul să reprezinte internațional o țară sau alta.

Pe lângă deciziile care se adoptă, printre altele -s-a votat distrugerea armelor chimice ale Siriei!-, prezența aici dă vizibilitate mondială țărilor participante și este și un prilej de posibile întâlniri neoficiale între șefii de state, care, de multe ori, sunt cu mult mai importante decât cele oficiale. Unde mai ai ocazia să întâlnești într-un singur loc și într-un timp scurt atâtea persoane importante, cu putere decizională majoră? Participările la Adunările Generale ONU, astfel, logic, sunt de neratat.

Spre surprinderea mea, am aflat că România a fost reprezentată la ONU doar la nivel de ministru de externe, ceea ce este regretabil. Participarea intra în atribuțiile lui Traian Băsescu, în ”fișa” postului de președinte.

Tot cu surprindere am aflat și motivarea absenței lui Traian Băsescu de la ONU- economiile bugetare. Argumentul mi se pare lipsit de greutate, care nu stă în picioare.

Suntem în situația în care să ne putem permite să tratăm cu superficialitate o manifestare de asemenea anvergură? Cred că nu. Unde este mai îndrituit să meargă un președinte, indiferent de numele lui, decât la o astfel de reuniune?

30.09.2013 Cornel Itu,

Deputat PSD Colegiul nr.6

Circumscripţia 13 – Cluj

 

Leave a Reply