Cornel Itu, declaratie politica – Personalități istorice – Hadrian Daicoviciu

Declaraţie politică

Temă: Personalități istorice – Hadrian Daicoviciu

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

Există anumite momente când, cu smerenie și recunoștință trebuie să evocăm memoria unor personalități istorice, culturale, care au jucat un rol important în devenirea noastră, în păstrarea și afirmarea identității noastre naționale.

În acest sens, vreau să aduc în atenția dumneavostră, personalitatea celui care a fost Hadrian Daicoviciu, unul dintre cei mai mari istorici ai Clujului, fiul reputatului și regretatului academician Constantin Daicoviciu, rector al Universității Babeș Bolyai între 1957-1968. Evoc memoria lui Hadrian Daicoviciu, întrucât destinul și întâmplarea a făcut ca el să se nască în Octombrie 1932, și să moară în aceeași lună a anului 1984. Doctor în istorie Magna Cum Laude, profesor universitar la Facultatea de Istorie a UBB Cluj, membru al Societății de Studii Clasice și al Uniunii Internaționale de Științe pre și proto istorice, director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei și al Institutului de Arheologie din Cluj Napoca, s-a remarcat și ca epigrafist, fiind specializat în istoria antichității. El a depus o muncă susținută de cercetare a istoriei Daciei de dinainte și după cucerirea romană. A scris mai multe lucrări despre istoria și cultura dacilor, obținând Premiul ”Vasile Pârvan” al Academiei Române.

Hadrian Daicoviciu, a fost un istoric strălucit care a murit în plină putere creatoare, dar puțină lume cunoaște că decesul său ascunde o presiune psihică puternică, exercitată asupra sa de către fostul general Ilie Ceaușescu cu care din 1983 era în conflict, fiind acuzat de acesta că prin susținerea dualității etnice daco-romane în formarea poporului român se abate de la linia partidului, care promova caracterul primordial dacic al poporului român.

Umilit în mod repetat, șicanat, hărțuit, se poate spune că, marele istoric Hadrian Daicoviciu a murit de inimă rea, în Octombrie 1984, în propria casă.

Personalității sale marcante, îi dedic aceste gânduri și îi aduc piosul meu omagiu.

16.10.2013

Cornel Itu,

Deputat PSD Colegiul nr.6

Circumscripţia 13 – Cluj

Leave a Reply