Cornel Itu: „Daniel Funeriu a făcut zero pregătiri pentru clasa 0”

Deputatul PSD, Cornel Itu, îl acuză pe fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, că nu a făcut nici o pregătire în vederea introducerii clasei 0. Itu arată că, deşi introducerea clasei pregătitoare a fost prevăzută în Legea Educaţiei din 2011 şi trebuia aplicată din toamna aceasta, cele mai multe pregătiri în şcoli s-au făcut pe ultima sută de metri, guvernele PDL anterioare celui condus de Victor Ponta ignorînd problemele generate de o asemenea schimbare.

„În primăvară, recensămîntul a arătat că 130.000 de copii trebuie înscrişi în clasa pregătitoare. Directorii au renunţat la cancelarii şi laboratoare, în unele situaţii, pentru a crea spaţiu. Apoi, oficialii din Educaţie au realizat că au pe cap încă o problemă serioasă: lipsa cadrelor didactice specializate. Transferurile şi detaşările nu au acoperit deficitul. Prin urmare – pentru că Daniel Funeriu a făcut zero pregătiri pentru clasa 0 –, cu doar două săptămîni înainte de începerea şcolii, ministerul a fost nevoit să instruiască 8.000 de profesori. Cu toate acestea, guvernarea USL a reuşit să ofere un cadru logistic şi uman de debut în derularea acestui proiect şi am convigerea că, în cele din urmă, lucrurile vor fi puse în făgaşul lor normal sub aspect etic, moral, juridic şi administrativ, astfel încît nimeni să nu sufere”, subliniază deputatul social-democrat.

Totodată, Itu consideră că pe lîngă faptul că nu aduce nici un beneficiu – nici o schimbare faţă de programa pe care aceşti copii ar fi avut-o la grădiniţă – această modificare prezintă o serie de alte inconveniente, în special amestecarea copiiilor de grădiniţă cu cei din gimnaziu.

„În clasa pregătitoare, copiii nu vor da testări, nu vor primi note, nici calificative. Vor învăţa să comunice şi să interacţioneze, vor afla ce sînt numerele şi literele, vor cînta, vor desena – adică exact ceea ce ar fi făcut la grădiniţă -, iar la finele anului vor primi o evaluare scrisă din partea dascălilor. În schimb, în pauze vor fi în aceeaşi curte copii care au cinci ani şi jumătate sau şase ani şi copii care au 16 ani şi sigur de aici s-ar putea să apară o serie de probleme”, atrage atenţia deputatul, motiv pentru care solicită o atentă monitorizare a clasei pregătitoare. În opinia acestuia, monitorizarea şi analiza evoluţiei „Clasei 0” de către profesori, asociaţiile de părinţi şi Guvern poate, în mare măsură, corija ceea ce s-a făcut greşit de fosta conducere a Ministerului Educatiei patronată de Daniel Funeriu. „Pentru părinţi, elevi şi profesori, introducerea unor asemenea iniţiative, fără o consultare prealabilă a părţilor implicate, reprezintă o experienţă extrem de frustrantă, neproductivă şi, prin urmare, inutilă”, consideră Itu.

Precizăm că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că la jumătatea anului va face o evaluare a clasei 0, încercînd să găsească punctele tari, dar şi punctele slabe ale acestei găselniţe marca PDL, sugerînd că există posibilitatea revenirii la vechiul sistem, motiv pentru care democrat-liberalii au decis să depună o moţiune simplă împotriva sa.

Leave a Reply