Cornel Itu: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”

DECLARAȚIE POLITICĂ

„Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”

Domnule preşedinte,

Stimaţi colegi,

Am trăit cu toţii în ziua de 5 decembrie un moment istoric alături de fraţii noştri de peste Prut! Prin declararea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova s-a făcut încă un pas spre normalitate, un pas major în anularea unei nedreptăţi istorice care a frânt destinul unui popor împărţit în două state separate de graniţe artificiale. Dincolo de apartenenţa politică, această decizie a Curţii Constituţionale din Chişinău, conformă Declaraţiei de Independenţă a ţării, adoptată în 1991, trebuie să ne transmită un semnal deosebit de important, şi anume că alături de multe proiecte concretizate în ultima perioadă între România şi Republica Moldova, declararea limbii române ca limbă oficială a fraţilor noştri moldoveni arată dorinţa lor de a urma un parcurs comun în cadrul Uniunii Europene.

Stimaţi colegi, acest drum comun al României cu Republica Moldova este posibil doar prin concentrarea voinţei politice, a cărei voce trebuie să se audă în mod constant în spaţiul Uniunii Europene şi a partenerilor noştri politici şi economici de pretutindeni. Evenimentele din ultima vreme ne arată, fără echivoc, poziţionarea Republicii Moldova spre marele spaţiu democratic european, o dată prin Acordul de la Vilnius, care a parafat asocierea la Uniunea Europeană, iar acum prin decizia de a se declara limba română ca limbă oficială. De la o politică a paşilor mărunţi s-a ajuns, spun eu, la o accelerare a unui proces firesc de reparaţie istorică.

Noi, românii din stânga şi din dreapta Prutului, împărtăşim de secole aceeaşi simţire, aceleaşi tradiţii, prin venele noastre curge acelaşi sânge! Acum suntem o singură naţiune, ce vorbeşte oficial aceeaşi limbă, dar încă ne despart nişte graniţe ce au ciuntit trupul României în mod nedrept. Dragi colegi, în încheiere îl voi cita pe poetul pătimirii basarabene, Grigore Vieru, al cărui crez îl împărtăşesc: „Dacă visul unora a fost ori este să ajungă în Cosmos, eu viaţa întreagă am visat să trec Prutul”.

Vă mulţumesc!

 

Cornel Itu

Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj

București, 9 decembrie 2013

Leave a Reply