Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
La sfârşit de an există un bun obicei, acela de a face un bilanţ al realizărilor şi al dezideratelor pentru care trebuie depus efort în continuare. Un mare beneficiu pe care îl poate aduce o astfel de abordare optimistă a anului ce tocmai se încheie este că oferă satisfacţia necesară în urma muncii depuse şi, totodată, dă un impuls pentru a continua şi duce la bun sfârşit proiectele începute. Dincolo de disputele politice, de nemulţumirile personale ale unora sau altora, vă rog să-mi permiteţi să îmi exprim bucuria faţă de realizările României în anul 2013. Totul într-un limbaj mai puţin plastic, în limbajul cifrelor. O informaţie de actualitate, provenită de la Institutul Naţional de Statistică, arată că rata anuală a inflaţiei, pe ultimele 12 luni, a coborât la 1,83%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2013 a fost de 3,67%. Doar cine este rău voit nu vede în aceste date realitatea: aceea că suntem pe drumul cel bun.
O altă veste bună vine tot în urma rapoartelor făcute de Institutul Naţional de Statistică: în luna noiembrie 2013, faţă de luna anterioară, alimentele s-au ieftinit cu 0,15%. În acord cu ieftinirea alimentelor, aceeaşi instituţie a confirmat scăderea preţului pâinii cu un procent de 12%. Este un început promiţător pentru reducerea TVA şi în cazul altor alimente de bază, însă acest lucru va fi posibil doar dacă se va constata o estompare, o scădere a evaziunii fiscale în sectorul panificaţiei ca ecou la măsura luată de Guvernul Ponta. Stimaţi colegi, trebuie să ne concentrăm eforturile, la nivel politic, pentru a da eficienţă instituţiilor care au responsabilităţi în domeniul fiscal, fără a-i pune însă pe întreprinzători, pe actorii economici ai României, în situaţia de a se simţi hărţuiţi şi neprotejaţi.
De asemenea, am avut în ultimele luni veşti îmbucurătoare cu privire la relansarea unor programe sectoriale. Actuala guvernare a reuşit să remedieze dezastrul creat de PDL în privinţa fondurilor europene, iar finanţarea a fost deblocată, astfel, din 8 octombrie ţara noastră nu mai are programe sectoriale suspendate. De asemenea, procentul fondurilor accesate a crescut de la 7%, în luna mai 2012, la 24% în cursul acestui an.
O altă realizare bifată în anul 2013 – reînnodarea legăturilor diplomatice cu China, iar ca urmare România a reuşit să parafeze acorduri comerciale vitale pentru economia naţională cu unul dintre cele mai curtate state la nivel mondial când ne referim la investiţii. Toate aceste proiecte conturate în anul 2013 trebuie continuate în anul care vine, în cadrul unui proiect mai mare, cel numit România prosperă!
Vă mulţumesc,
Cornel Itu,
Deputat PSD Colegiul nr.6
Circumscripţia 13 – Cluj
București, 16 decembrie 2013