Cornel Itu a anunțat că dorește înființarea Muzeului Locomotivelor Dej

Cornel Itu a anunțat că dorește înființarea Muzeului Locomotivelor Dej

Deputatul PSD Cornel Itu a anunțat marți, 17 mai, că dorește înființarea Muzeului Locomotivelor Dej, motiv pentru care a inițiat spre dezbatere și adoptare un proiect de lege în acest sens.

„În cursul acestei săptămâni am iniţiat un proiect de lege privind înfiinţarea Muzeului Locomotivelor la Dej, având în vedere faptul că Depoul Dej-Triaj, aflat la o distanţă de 60 de km de municipiul Cluj-Napoca, găzduieşte 25 de exponate, respectiv locomotive cu aburi, cea mai veche având 105 ani, locomotive electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Expoziţia a fost înfiinţată în urmă cu 23 de ani de câţiva ceferişti pasionaţi din Dej, care s-au zbătut să aducă noi exponate pe care le-au recondiţionat în speranţa că numărul celor care vor veni să le vadă va creşte de la an la an.

În prezent, expoziţia este vizitată de cel mult 200 de turişti pe ani, cei mai mulţi străini, intrarea fiind gratuită. Conservarea exponatelor este făcută prin grija şi dăruirea domnului Florin Nan, însă acest spaţiu cu potenţial turistic şi cultural nu are statut juridic, nu beneficiază de o minimă finanţare din partea statului român, drept urmare riscă să se degradeze şi să cadă în uitare.

În condiţiile în care această expoziţie nu funcţionează ca un muzeu, neavând acest statut, nu există nici taxă de intrare sau bilet de acces, irosindu-se astfel şi posibilitatea de a obţine venituri proprii. Totodată, promovarea obiectivului se face doar prin bunăvoinţa unor voluntari, situaţie de neacceptat dacă luăm în considerare valoarea istorică a exponatelor.

Având în vedere aceste aspecte, am iniţiat spre dezbatere şi adoptare Proiectul de lege pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej şi sper ca demersul meu să fie sprijinit de colegii mei din Parlamentul României” arată deputatul dejean într-un comunicat de presă.

Leave a Reply