Comunicate de presă – 28.08.2011 – Guvernul pune greutatea subvenţiei la căldură pe umerii autorităţilor locale

Guvernul pune greutatea subvenţiilor la căldură pe umerii autorităţilor locale – evident, autorităţile locale nu îşi vor mai permite să dea subvenţia, dacă banii de la Guvern vor fi tăiaţi.

“Este doar o încercare a Guvernului de a se spăla pe mâini şi de a da vina pe primari. Evident, pe primarii din opoziţie, pentru ca PDL îşi va ajuta primarii să poată da o mare parte din subvenţie. PSD consideră că primăriile ar trebui să fie ajutate, nu responsabilizate pentru ceea ce se întâmplă. În timp ce peste tot în lume se discută despre creşterea responsabilităţii sociale a celor cu adevărat bogaţi, în România Boc şi Băsescu doresc să se pună tot greul tot pe umărul oamenilor care traiesc de pe o zi pe alta tot din cauza lor.” a declarat dl Remus Lăpuşan, preşedinte PSD Cluj.

Din informaţiile pe care le avem, bani pentru acordarea subvenţiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor sunt, dar nu sunt gestionaţi corect, fiind direcţionaţi spre buzunarele clientele politice. Marile companii energetice, care au datorii uriaşe la buget se află sub controlul clientele PDL. De aici se sifonează bani publici. În acest fel populaţia este furată. Iar pentru acest furt tot oamenii plătesc prin tăierea subvenţiei la căldură. Spre exemplu Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament, cu 3 angajaţi, la un preţ dublu faţă de cel de pe piaţa liberă. În timp ce Hidroelectrica vinde către alte instituţii ale statului cu 112 lei un MegaWatt, iar pe piaţa liberă preţul este de 156 de lei, Metrorex plăteşte către firma lui Cutişteanu 303 lei pentru un MegaWatt. Iată unde se duc banii publici pe care guvernul se plânge că nu îi are.

“Dacă furtul de la Metrorex şi contractele cu “băieţii deştepţi din energie” ar fi rezolvate, Guvernul ar avea bani pentru programe de protecţie socială, iar CET-urile ar putea fi eficientizate.” a adăugat dl Remus Lăpuşan.

Mecanismul actual este acela că subvenţia dată de guvern acoperă peste jumatate din subvenţia dată populaţie, dar cei 60% de la guvern dispar. Rămâne în responsabilitatea primăriilor să acopere cu restul de 40% subvenţia pentru o parte dintre cetăţeni.

Numărul celor afectaţi de măsura Guvernului va fi extrem de mare. Actualul ministru al muncii, dl Sebastian Lăzăroiu a spus că faţă de anul trecut în sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie. Adică, numărul familiilor afectate va depăşi 1 milion, ceea ce înseamnă că marea majoritate a familiilor din mediul urban – peste 70% – vor încasa în plin această lovitură.